ŠTA SE DEŠAVA U ORGANIZMU KADA OSTAVITE DUVAN?

15.01.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 729 | Autor: | 0

Ukoliko ste pušač, rizikujete da obolite od kancera, srčanih bolesti, infarkta, moždanog udara... Ali posle samo 20 minuta od poslednje cigarete, telo počinje da se oporavlja


Ako ste pušač i prestanete da pušite na vreme, oporavićete organizam. Šta se dešava s ljudskim telom u minutima, satima, mesecima i godinama nakon poslednje cigarete:

Posle 20 minuta
Organizam počinje da se oporavlja 20 minuta nakon poslednje cigarete. Pritisak i puls se vraćaju u normalu i temperatura u rukama i nogama se povećava.

Nakon osam sati
U krvi se nikotin i ugljen-monoksid smanjuju za polovinu. Nivoi kiseonika povećavaju se i vraćaju u normalu, postajete ’budniji’, spavate bolje i jači ste. Ipak, upravo ovih osam sati početak su prve krize za ljude koji žele da se odviknu od pušenje, zato je važno izdržati osmi sat - nakon toga odvikavanje postaje lakše.

Posle 48 sati
Ugljen-monoksid i nikotin iz tela nestaju. Pluća počinju da se čiste, završeci nerava se oporavljaju i vraća se čulo mirisa i ukusa.

Nakon tri meseca
Funkcija pluća i cirkulacija značajno se popravljaju. Šetanje i vežbanje postaje lakše, manje kašljete.

Između jednog i devet meseci
Začepljenje sinusa i umor skoro su nestali. Dišete mnogo lakše i više vam ne nedostaje dah. Generalno ste zdraviji.

Nakon jedne godine
Rizik da dobijete od neke srčane bolesti smanjuje se za 50 posto.

Između pet i 15 godina
Dijabetes je bolest koju dugoročni pušači mogu dobiti. Ukoliko izdržite pet godina bez konzumiranja cigareta, smanjuju se ti rizici kao i oni za nastanak moždanog udara.

Za 10 godina
Rizik da dobijete rak smanjio se i sad je isti kao kod nepušača - 60 posto karcinoma povezani su s pušenjem ili lošom ishranom.

Posle 15 godina
Rizik da srce oboli ili “zakačite” infarkt smanjen je i sad je isti kao kod nepušača. Poznato je da nikotin utiče na začepljenje krvnih sudova i da zbog smanjene cirkulacije krvi dolazi do moždanih ili srčanih udara.


Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem