TEST OTKRIVA TUMORE PRE POJAVE PRVIH ZNAKOVA BOLESTI

19.01.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 1059 | Autor: | 0

Pomoću novog testa krvi CancerSEEK rak je otkriven u jajnicima, jetri, želucu, gušterači, jednjaku, debelom crevu, plućima i dojkama


Naučnici na univerziteta Džon Hopkins u SAD-u razvili su test za koji tvrde da otkriva osam vrsta raka i pomaže u pronalaženju tačnog mesta pogođenog bolešću. Novorazvijen test krvi možda će promeniti način na koji lekari ispituju da li su ćelije pacijenta zahvaćene kancerom.

Test nazvan CancerSEEK, traži mutacije u 16 gena i procenjuje količinu osam različitih proteina u krvi koji se obično oslobađaju kod ljudi obolelih od raka, piše britanski Dejli mejl.
Istraživači su potvrdili da je test kod ispitanika u proseku delotvorno dijagnostikovao 70 posto ćelija zahvaćenih rakom. Pokazao se 98 posto delotvoran kod otkrivanja raka jajnika i 33 posto kod otkrivanja raka dojke.

Do sada je pomoću testa rak otkriven u jajnicima, jetri, želucu, gušterači, jednjaku, debelom crevu, plućima i dojkama. Za pet vrsta kancera - jajnika, jetre, želuca, gušterače i jednjaka do sada nije bilo testova koji nisu bili visokorizični, a ovaj test je pokazao prisutnost raka u rasponu od 69 do 98 posto, zavisno o kojem se raku radi.
Delotvornost testa je proverena na 1005 ispitanika.

- Iako test ne detektuje svaki rak, ipak identifikuje više vrsta kancera koji bi verovatno ostali neotkriveni. Ovo može biti veliki korak ka ranom otkrivanju karcinoma, izjavio je profesor onkologije Bert Vogelštajn.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem