HRANA BEZ GLUTENA NIJE ZDRAVA ALTERNATIVA

24.01.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 775 | Autor: | 0

Iako ishrana u kojoj je izbegava gluten postaje sve popularnija kod ljudi koji nemaju celijakiju, posebno među poznatim i slavnim ženama, lekari savetuju - oprez!

Hrana bez glutena sadrži više soli i šećera od hrane s glutenom, a manje vlakana i proteina. Uz to je i puno skuplja.
Na univerzitetu u Hertfordšajru u Velikoj Britaniji ispitivana su 1724 prehrambena proizvoda koji se prodaju u supermarketima, a svrstani su u deset kategorija - smeđi hleb, beli hleb, belo brašno, integralno brašno, žitarice za doručak, testenina od celovitog zrna, klasična testenina, pice, krekeri i keks.
Otkriveno je da, na primer, hleb bez glutena sadrži dvostruko više masti od klasičnog. Takođe, hrana bez glutena sadrži i više soli i šećera od hrane s glutenom, a manje vlakana i proteina. Uz to je i puno skuplja. Iako ishrana u kojoj se izbegava gluten postaje sve popularnija, posebno nakon što su neke slavne žene, poput Gvinet Paltrou, Viktorije Bekam i Majli Sajrus, izjavile da su pobornici ovakve vrste ishrane, lekari savetuju oprez.
Hrana bez glutena trebalo bi da bude rezervisana za ljude kojima je dijagnostikovana celijakija - poremećaj kod kojeg telo ne podnosi gluten, belančevinu koja se nalazi u žitaricama. U takvim slučajevima organizam stvara antitela koja napadaju molekule glutena. Rezultat je teško oštećenje sluznice tankog creva i otežana apsorpcija hrane. Istraživači napominju da hrana bez glutena nije zdravija varijanta kako mnogi veruju.
- Otkrili smo da namirnice bez glutena ne nude prehrambene prednosti u odnosu na regularnu hranu, tako da nisu zdravija alternativa za ljude kojima ishrana bez glutena nije potrebna - objasnila je dr Rosalinda Falaiz.


Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem