PLESOM PROTIV DEMENCIJE

02.02.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 422 | Autor: | 0

Fizički aktivni ljudi mogu da uspore proces starenja svog mozga i tela

Posebno dobra aktivnost koja najviše utiče na odlaganje starenja, i mentalnog i fizičkog, jeste ples, zaključak je istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu Frontiners in Human Neuroscience.

Kako objašnjava doktorka Ketrin Rehfild, fizička aktivnost usporava i sprečava propadanje mentalnih i fizičkih sposobnosti, uobičajenog za starenje.
Pored plesa, i vežbe izdržljivosti povećavaju deo mozga koji je najviše sklon propadanju. Ipak, ples je posebno koristan za održavanje ili čak popravljanje ravnoteže.
Naučnici su za istraživanje odabrali 52 volontera starosti od 63 do 80 godina i podelili ih u dve grupe: jedna se išla na ples, a druga je bila sportska kontrolna grupa.
Oni koji su plesali su imali stalne promene koreografije i tražilo se da od njih sve zapamte. Program sportske grupe uključivao je vežbe snage, izdržljivost i fleksibilnost.

Kod obe grupe je primećeno uvećanje hipokampusa, područja mozga koje je najsklonije propadanju zbog starenja. Taj deo mozga je, takođe, zadužen za memoriju, ravnotežu i učenje. Kod onih u plesnoj grupi povećali su se i delovi leve stane hipokampusa i poseban deo desne strane pod imenom subikulum.
Ples, posebno praćen promenama koreografije, bolja je aktivnost od nekih aktivnosti koje zahtevaju ponavljanje, kao što je vožnja bicikla ili hodanje.
Ispitanici iz plesne grupe slušali su različite žanrove muzike, plesnu rutinu menjali svake dve nedelje i izvodili različite pokrete rukama, formacije, korake, promene ritmova i brzine.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem