ŠTA ČIRAŠI (NE) SMEJU DA JEDU

09.02.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 1798 | Autor: | 0

Koja hrana koja pojačava, akoja smiruje simptome čira na želucu


Čir na želucu biće dodatno iritiran ako pijete crnu kafu, alkoholna pića i antibiotike. Nadutost smanjuju maslinovo ulje i fermentisani mlečni proizvodi.

Osim lekova, ishrana igra važnu ulogu u kontrolisanju simptoma čira na želucu.

Šta pojačava tegobe:
pušenje,
preterana i dugotrajna konzumacija alkoholnih pića,
ispijanje crne kafe (više od 6 šoljica dnevno),
neadekvatna ishrana bogata mastima, začinjena hrana, gladovanje i neredovni obroci,
višak kilograma,
izloženost stresu,
anksioznost, depresija i psihološki problemi,
upotreba određenih lekova (nesteroidni antireumatici, antibiotici, estrogeni),
prisustvo drugih bolesti (dijabetes, bolesti štitne žlezde i bubrega, oslabljena srčana funkcija, plućna tuberkuloza, maligne bolesti),
infekcija bekterijom helikobakter pilori (Helicobacter Pylori) - najčešće se ne radi o funkcionalnoj dispepsiji, već su u osnovi tegoba ulkus, gastritis ili karcinom.

Preporučljivo je koristiti maslinovo ulje kao izvor masnoće, kao i redovno konzumiranje fermentisanih mlečnih proizvoda (jogurt, acidofil, kefir).

Prekomerna konzumacija šećera predstavlja faktor rizika za pojavu ulkusne bolesti. Šećer prouzrokuje pojačano lučenje želudačne kiseline što može da isprovocira simptome bolesti. Povećan unos soli je takođe povezan sa povećanim rizikom peptičkog ulkusa, odnosno čira na dvanaestopalačnom crevu.

Napici koji sadrže kofein (kafa, čaj, gazirana pića), kao i kafa bez kofeina, mogu da podstaknu lučenje želudačne kiseline, ali u umerenim količinama mogu se konzumirati, najbolje posle jela.

Trebalo bi izbegavati i: prženu i masnu hranu, čokoladu, pepermint, beli i crni luk, citruse i sokove od citrusa, proizvode od paradajza, crvenu papriku, čili i biber.

I još pogledajte:

GASTRO HERBA MED

1190 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem