ORNIŠ DIJETA ZA ZDRAVO SRCE

21.02.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 428 | Autor: | 0

Preporučuje se zeleno lisnato povrće, sojini proizvodi i proizvodi od celovitog zrna. Osoba na ovoj dijeti može konzumirati veće količine hrane, a i dalje gubiti na težini


Dijeta Dina Orniša, kardiologa i profesora medicine na Univerziteta San Francisko u Kaliforniji, zasniva se na konzumaciji namirnica sa niskim udelom masnoća, ulja i jednostavnih ugljenih hidrata, a sve s ciljem gubitka suvišne telesne težine, poboljšanja zdravlja i smanjenja osećaja gladi.
Tvorac ove dijete je dr Din Orniš, još tokom studiranja sprovodio je istraživanja u oblasti kardiovaskularnih bolesti. Brojne njegove studije pokazuju da se uz adekvatne dijete mogu lečiti bolesti krvnih sudova i smanjiti preterana telesna težina.
Pacijentima je preporučivao dijete koje je sam osmišljavao, pod raznim imenima, a one su kasnije postale osnova njegove knjige Eat More, Weigh Less Diet. Knjiga je dospela na listu bestselera Njujork tajmsa za 2002. godinu.

Osnovna načela
Dijeta dr Dina Orniša zasniva se na konzumaciji namirnica sa niskim udelom masnoća, ulja i jednostavnih ugljenih hidrata, a sve s ciljem gubitka suvišne telesne težine, poboljšanja zdravlja i smanjenja osećaja gladi. Naglašava se uticaj stresa, savetuju tehnike za smanjenje psihičkog stresa i lagana rekreacija.

Dijeta sadrži izrazito malo masnoća, konzumira se uglavnom povrće i umerene količine mesa. Osobama koje žele da brzo postignu rezultate, savetuje se veganska ishrana koja ne sadrži ni meso ni druge namirnice životinjskog porekla. Nisu dozvoljene semenke, orašasti plodovi niti avokado. Jedino ulje koje dr Orniš dozvoljava je riblje ulje.

Hrana koja se preporučuje je uglavnom iz kategorije voća i povrća. Posebno se preporučuje zeleno lisnato povrće, sojini proizvodi i proizvodi od celovitog zrna. Prema tvrdnjama dr Orniša industrijski prerađena hrana i hrana životinjskog porekla uglavnom sadrži znatno veću količinu kalorija, masnoća i soli nego ista doza sastavljena od povrća, voća ili žitarica. Osoba na ovoj dijeti može konzumirati veće količine hrane, a i dalje gubiti na težini.

Pored promena u ishrani zahtevaju se promene u životnom stilu i preporučuje se svakodnevno vežbanje u trajanju od pola sata.
Zabranjena hrana: masti, ulja, orašasti plodovi, semenke, avokado, belo brašno, beli pirinač, hleb od belog brašna itd.

Uticaj na zdravlje
Dijeta Dina Orniša korisna je za zdravlje srca. Jaki naučni dokazi pokazuju da dijeta smanjuje rizik od arteroskleroze. Dr Orniš veruje da njegova dijeta može da utiče i na prevenciju drugih bolesti kao što je rak prostate. Trudnice i dojilje trebalo bi da se posavetuju sa lekarom zbog mogućih nedostataka minerala i vitamina. Pored ovoga, dijeta se smatra prilično sigurnom za primenu.

Dostupnost namirnica i trošak
Sve namirnice potrebne za ovu dijetu dostupne su, a dijeta ne zahteva posebne ili egzotične vrste voća i povrća. Ukoliko se dobro planira može biti prilično jeftina. Dijeta je pogodna za vegetrijance i za osobe koje vole puno voća i povrća.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net