NAJGORE NAMIRNICE ZA SRCE

03.03.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 1355 | Autor: | 0

Samo 2 grama trans masti je dovoljno za rizik od srčanog i moždanog udara


Stalna upozorenja naučnika na opasnosti unošenja trans masti kroz ishranu nisu bez razloga - zabranjivanjem korišćenja trans masti u hrani smanjio bi se broj pacijenata hospitalizovanih zbog srčanih i moždanih udara za 6 odsto.

Pre svega, treba da znate šta su to trans masti i kako deluju na zdravlje.

Trans masti su nezasićene masnoće koje nastaju tokom prerade biljnih ulja u čvrste masti i tokom termičke obrade hrane na visokoj temperaturi. Dakle, nastaju veštačkim putem.
Studije su pokazale da ishrana koja uključuje dosta trans masti ima izuzetno loš uticaj na srce, jer snižava nivo dobrog, a povećava nivo lošeg holesterola, podiže nivo triglicerida, izaziva hronične upale i narušava sposobnost krvnih sudova da pravilno obavljaju svoje funkcije. Jednostavnije rečeno, unošenje trans masti začepljuje arterije i izaziva zapaljenja krvnih sudova.

Čak i mala doza od svega 2 grama trans masti dnevno može da poveća rizik od moždanog i srčanog udara, ali i iznenadnog zastoja rada srca. Stručnjaci upozoravaju da su zbog svega ovoga namirnice pune trans masti najgore za ljudsko srce, i ističu da biste njihovim eliminisanjem mogli značajno da produžite život i osigurate dobro kardiovaskularno zdravlje.
Među namirnicama koje sadrže najviše trans masti su različiti slani krekeri, kupovni kolači i gotove mešavine za pravljenje slatkiša, veliki broj smrznutih jela i gotovih obroka, kao i kokice iz mikrotalasne rerne.

Vodite računa i o namirnicama na čijoj deklaraciji među sastojcima piše "delimično hidrogenizovano ulje ili mast", to je još jedan sinonim za trans masti.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net