ORASI ČUVAJU DEBELO CREVO

05.03.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 1299 | Autor: | 0

Redovno konzumiranje lešnika, badema i oraha smanjuje šanse za povratak raka debelog creva


Istraživanje Centra za istraživanje kancera na Jejlu pokazalo je da redovno konzumiranje orašastih plodova smanjuje šanse za povratak raka debelog creva i povećava stopu preživljavanja pacijenata obolelih od te bolesti

U istraživanju je učestvovalo 826 pacijenata sa trećim stepenom raka debelog creva, a rezultati su pokazali da redovno konzumiranje svih vrsta orašastih plodova, poput lešnika, badema ili oraha, ima pozitvno dejstvo na njihovo zdravlje.

Pacijenti su orašaste plodove konzumirali u proseku šest i po godina nakon hirurškog odstranjivanja tumora i hemoterapije.

Kod pacijenata koji su svake nedelje konzumirali najmanje dve porcije (28 grama) orašastih plodova, zabeleženo je poboljšanje od 42 odsto ukoliko je tumor u potpunosti bio odstranjen i uništen, odnosno generalno poboljšanje od 57 odsto.

Autor studije Temidajo Fadelu kaže da ovi rezultati podvlače značaj ishrane i drugih životnih faktora u ozdravljenju pacijenata.

"Istovremeno je sprovedeno još nekoliko studija koje su pokazale da zdrav način života, poput redovne fizičke aktivnosti, smanjenog unosa šećera i održavanja optimalne telesne težine, poboljšavaju šanse za pobeđivanje raka debelog creva", rekao je.

Istraživanje je objavljeno u Magazinu kliničke onkologije.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem