POROĐAJ I MATERINSTVO UBRZAVAJU STARENJE

07.03.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 900 | Autor: | 0

Telomeri žena koje su rađale kraći su od onih bez potomstva

Stres kojeg izaziva podizanje dece i brige o njima rezultira bržim starenjem ćelija. To ne znači da bilo ko preporučuje ženama da decu ne rađaju.

Poznato da rođenje deteta dovodi do mnogih fizičkih i psihičkim promena kod žena, a podaci o rezultatima DNK analize, nedavno prikupljeni od 2000 žena u Americi ukazali su na neočekivane promene, koje pokazuju da su ćelije ’pretrpele’ ubrzano starenje.

- Ovi rezultati su nas veoma iznenadili. Podaci su pokazali da su ćelije žena koje su rodile bile podložne ubrzanom starenju, po čemu bismo zaključili da porođaj i majčinstvo ubrzavaju starenje za približno 11 godina - rekla je epidemiolog Anna Pollack sa Univeriteta Džordž Mejsom za Nju sajentist.
Ona je s kolegama analizirala podatke o dobrobiti stanovnika SAD-a u određenimm razdobljima. Proučavani su podaci o dužini telomera ispitanika tokom razdoblja od 1999. do 2002.
Telomeri se svakom deobom ćelija skraćuju, a kako ćelije stare, tako i telomeri postaju sve kraći. Na kraju postaju prekratki da bi ćeliji omogućili deobu, zbog čega ćelija više ne može da se deliti već umire, a to je normalan biološki proces. Kraći telomeri povezuju se s bolestima poput raka, srčanih oboljenja i kognitivnih poremećaja, a naučnici su, nakon ovog istraživanja na listu dodali i - porođaj.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem