10 RAZLOGA ZAŠTO TELO ZADRŽAVA VODU

08.03.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 1858 | Autor: | 0

Ukoliko vam se desilo da se osećate naduto i ne možete da zakopčate omiljene pantalone iako ste na dijeti i pazite šta jedete, vrlo je verovatno da telo zadržava vodu


Zadržavanje vode i tzv. “vodena težina” nastaje nakon konzumiranja određenih namirnica. Zato i kada ste na dijeti, centimetri ostaju i kilogrami. Uzrok se možda krije u nekom od ovih činilaca.

Antioksidanti
Ove supstance pomažu izbacivanju viška vode, a ukoliko ne konzumirate namirnice koje imaju antioksidante, može doći do otečenosti. U ishranu uvrstite borovnice, paradajz, jagode, spanać, kelj i papriku.

Previše soli
Usled konzumiranja prevelike količine soli, mogu se pojaviti otoci. Važno je da unos soli ograničite.

Previše ugljenih hidrata
Ugljeni hidrati se u telu pretvaraju u glikogen, koji daje snagu mišićima. Sa svakim gramom glikogena, telo zadržava više vode.

Rigorozne dijete
Kada smo na dijetama koje uključuju veoma malu količinu hrane, kilograme gubimo odmah. Ipak, kada se vratimo normalnom režimu ishrane, dolazi do nagomilavanja vode u telu i do oticanja.

Sedenje
Ukoliko provodite previše vremena sedeći, krv i tečnosti se spuštaju u donje ekstremitete, što dovodi do oticanja nogu i zglobova. Redovna fizička aktivnost u ovome može da pomogne.

Kalijum
Banane, spanać, avokado i paradajz puni su kalijuma, koji reguliše balans tečnosti u telu i sprečava nagomilavanje vode.

Vlakna
Za pravilno funkcionisanje digestivnog trakta važna su vlakna, a njihovo nekonzumiranje može da izazove oticanje.

Nedovoljno vode
Ako se ne unosi dovoljno tečnosti, dolazi do zadržavanja tečnosti u telu, jer ćelije strepe od dehidratacije, pa čuvaju zalihe.

Alkohol
Čašica piča doprineće dehidrataciji organizma i oticanju.

PMS
Oticanje i zadržavanje vode jedan je od simptoma PMS-a
Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem