RUŽE + BELI LUK, KUPUS + MIROĐIJA

11.03.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 667 | Autor: | 0

Ove biljke morate saditi zajedno, one savršeno sarađuju u bašti


Poljoprivrednici u organskoj proizvodnji znaju da sadnja različitih biljka čini da njihova bašta bude lepša i zdravija. Mnogi veruju da zajedničkom sadnjom nekih biljaka mogu da se stvore uslovi u kojima će te biljke pomagati jedna drugoj prilikom razvoja.
Stručnjaci u poljoprivredi, koji su proučavali proces zajedničke sadnje biljaka, potvrdili su da neke biljne vrste, ako se sade zajedno, mogu da ostvare bolje rezultate. Evo koje biljke treba da sadite jednu uz drugu, jer one savršeno sarađuju u bašti.

Ruže + beli luk
Baštovani već dugi niz godina uspešno sade beli luk i ruže zajedno. Ključ uspeha ove kombinacije je u tome što beli luk odbija insekte ili štetočine koje napadaju ruže. Pored toga, beli ili ljubičasti cvetovi luka izgledaće odlično u kombinaciji sa šarenim cvetovima ruže.

Dinje + kadifa
Određene sorte kadife utiču na smanjenje nematoda koje napadaju koren dinje. Ovo cveće podjednako efikasno suzbija štetočina kao i neki hemijski preparati.

Paradajz + kupus
Miris paradajza je odbojan za kupusne moljce, čije gusenice prave velike rupe na listovima kupusa.

Kupus + mirođija
Mirođija je odličan partner mnogim biljkama iz porodice kupusnjača, kao što su brokoli i prokelj. Mirođija privlači sićušne mušice koje su dobre za suzbijanje crva koji napadaju kupusnjače.

Kukuruz + pasulj
Pasulj privlači insekte koji se hrane drugim insektima, a koji žive na kukuruzu. Takođe, loza pasulja penje se uz stabljiku kukuruza i tako dolazi do svetlosti.

Rotkvice + spanać
Ukoliko sadite rotkvicu sa spanaćem, ona će odvući insekte koji napadaju listove spanaća. Šteta koju insekti nanose listovima rotkve ne sprečava rast korena ispod zemlje.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem