ZAŠTO NIJE DOBRO DA POSLE JELA PIJETE ČAJ ILI JEDETE VOĆE

27.03.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 2031 | Autor: | 0

Šećer iz jabuke otežaća varenje, čaj sprečiti apsorpciju gvožđa, cigareta oduzima kiseonik, tuširanje naterati krv da iz stomaka ode u kožu...


Poznato je da je zdrava ishrana ključ zdravog života, ali samo onda ako je prate ispravne navike. Sledi lista radnji koje ne bi trebalo raditi posle obroka.

Konzumiranje voća
Ako je voće deo obroka, tada će vam njegovi ugljeni hidrati, vlakna, vitamini i enzimi dobro doći, ali ukoliko poželite da ga jedete na “pun” želudac, situacija neće biti dobra. Voće je uvek dobrodošlo na meniju, ali onda kada ste gladni, a ne siti, jer će organizam tada puno teže variti voće i njegove šećere.

Piti čaj
Čaj, odnosno tanini iz njega, ometaju apsorpciju gvožđa u organizmu čime sprečavaju njegovu maksimalnu iskoristivost i mogu da utiču na pad nivoa tog važnog minerala. Uprkos zdravoj ishrani, ova loša navika može vas koštati lagane anemije čiji su simptomi umor, slabost, vrtoglavice, lošija cirkulacija.

Piti sokove, pogotovo gazirane
Iako mnogi misle da će im malo mehurića rasteretiti želudac nakon obilnog jela, činjenica je da će tečnost razblažiti želudačne sokove i usporiti probavu. Stručnjaci zapravo kažu da je nakon jela najbolje pričekati s uzimanjem bilo kakve tečnosti.

Zapaliti cigaretu
Pušenje cigareta se nikako ne može svrstati u zdravu naviku, a pogotovo ne kada pušači zapale odmah nakon jela. Osećaj olakšanja zapravo čini veliku štetu celom organizmu, a posebno varenju, jer cigareta oduzima važnu količinu kiseonika koji je telu potreban da bi se pravilno varila hrana, a telo tada upija mnogo više kancerogenih materija iz dima cigarete.

Istuširati se
Ako vam se žuri pa nakon obroka planirate brz tuš pre izlaska, razmislite o tome. Naime, dok se tuširate u toploj vodi temperatura tela će se povećavati i organizam će dobijati signale da više krvi šalje prema koži, a ne prema želucu kojem je kvalitetan dotok krvi potreban za bolju varenje.

Odlazak na spavanje
Ukoliko još ne znate zašto nije dobro umiriti svoj organizam nakon jela, setite se samo da određenoj hrani ipak treba malo više aktivnosti i vremena da se razgradi, a spavanjem ćete samo još više usporiti taj proces. I vrlo je moguće da ćete se probuditi sa kiselinom u želucu.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem