10 PRIRODNIH ČISTAČA ARTERIJA

02.04.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 3023 | Autor: | 0

Odbrana od kardiovaskularnih bolesti lakša je uz kurkumu, beli luk, đumbir, ljutu papričicu, limun, cimet, lan, kiseli kupus


Kardiovaskularna bolest je vodeći uzročnik smrti u svetu. S obzirom na to da ne pokazuje nikakve simptome, vrlo je teško dijagnostkovatiti. Lekari obično propisuju lekove za snižavanje holesterola ili beta-blokatore za ovo stanje, ali postoji i prirodan način da očistite svoje arterije.
Evo nekoliko dobro proučenih namirnica koje mogu očistiti vaše arterije na prirodan način:

1. Kurkuma
Kurkuma smanjuje LDL holesterol i čisti sakupljene naslage u arterijama. 2011. godine u jednom istraživanju dokazano je da kurkuma smanjuje holesterol i suzbija rani proces ateroskleroze.

2. Beli luk
Naučno je pokazano da beli luk pomaže u sprečavanju srčanih bolesti, usporavanju ateroskleroze i smanjenju nivoa krvnog pritiska. Beli luk je prilično efikasan u sprečavanju stvaranja naslaga u arterijama.
Beli luk smanjuje rizik od srčanog udara i moždanog udara za više od 50 procenata, a takođe pomaže u sprečavanju i lečenju ateroskleroze.

3. Đumbir

Poznat je po snažnim antioksidativnim i antiinflamatornim osobinama. Istraživanja su pokazala je da ekstrakt đumbira smanjuje holesterole i trigliceride u krvi, područja aterosklerotskih lezija aorte, LDL agregacije i LDL masnih peroksida.

4. Ljuta papričica

Kapsaicin pomaže u smanjenu LDL holesterola u krvi. Papričica smanjuje rizik od srčanog udara i poboljšava krvnu cirkulaciju.


5. Limun

Bogat je vitaminom C, za koji se pokazalo da smanjuje ukupni holesterol, inhibira agregaciju trombocita, smanjuje zapaljenje i ojačava arterije. Za srce je dobro piti vodu sa limunom ujutru čim ustanete. Ne samo da smanjuje nivo holesterola, već i sprečava oksidativno oštećenje i zadržava arterije zdravim.

6. Cimet

U jednoj studiji 2003. u magazinu Diabetes Care dokazano je da se korišćenjem od 1-6gr cimeta dnevno smanjuju glukoza, trigliceridi, LDL holesterol.


7. Laneno seme

Pomaže u čišćenju arterija. Bogato je alfa linoleičnom kiselinom i omega 3 masnim kiselinama koje smanjuju upalne procese i krvni pritisak. Istraživanja su pokazala da umereno korišćenje lanenog semena predstavlja dobru podršku u smanjenju ateroskleroze. Kada koristite laneno seme, obavezno ga sameljite, jer se na taj način seme sadrži više omega 3 masnih kiselina.

8. Kiseli kupus

Jjedna je od najznačajnijih probiotskih namirnica. Eliminiše toksine i veoma je dobar u prevenciji ateroskleroze. Osim toga, dokazano je da kiseli kupus degradira hemikalije poput insekticida hlorpirifosa i bisfenola A.

9. Seme susama

Redovna konzumacija semena susama pomaže u sprečavanju progresije ateroskleroze, smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi.


10. Sok od nara

Moćan je antioksidant, smanjuje nagomilane naslage i čisti arterije. Sok od nara sadrži magnezijum i selen koji su veoma značajni za zdravlje srca. U jednoj studiji iz 2009. naučnici tvrde da ako pacijenti sa rizikom od koronarne bolesti srca piju 240ml dnevno soka od nara u narednih 18 meseci, postoji mogućnost da uspore razvijanje bolesti.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem