VEGANSKOM ISHRANOM SPREČILA SAM DIJABETES

10.04.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 726 | Autor: | 0

Aleksandra Bećagul, diplomirana defektološkinja iz Novog Sada, imala je teške simptome, a onda je rešila da se ozbiljno pozabavi svojim zdravljemRazličiti zdravstveni problemi i česte varijacije šećera u krvi uvek bile su misterija za Aleksandru Bećagul (23), diplomiranu defektološkinju iz Novog Sada. Međutim, i pored toga, ona je sebe smatrala zdravom osobom. U jednom trenutku stanje se naglo pogoršalo i simptomi su postali nepodnošljivi, lekovi su zakazali, ali se veganska ishrana pokazala kao pravo rešenje. Aleksandra je nakon godinu dana konačno imala stabilan nivo šećera u krvi.
- Stalno sam imala variranja šećera u krvi, ali ne i dijabetes. Mučili su me problemi sa jajnicima, slepim crevom, urolitijazom, još neki parametri u krvnoj slici, mučile su me česte gnojne angine, kao i hronični sinuzitis. Posebne glavobolje zadavalo mi je kamenje u bubrezima, zbog kojih sam u jednom momentu pila mnogo antibiotika, jer prilikom izlaska može da dođe do infekcije, i tada sam jako zakiselila organizam - priča Aleksandra i nastavlja:
- Nakon toga počela sam da se osećam veoma loše. Zatvor, iscrpljenost, razdražljivost, loša koncentracija, neopisiva glad, povraćanje... Mislila sam da je u pitanju virus koji će proći. Međutim, simptomi su bili nepodnošljivi: razdražljivost, loša koncentracija, bolni mišići, manjak energije, alergije, slaba kosa.
Šta ste uradili, da li ste posetili lekara?
- Otišla sam kod lekara, ali niko od njih nije znao šta je uzrok. Dobila sam uput da vadim krv, kao i da odem na pregled abdomena kod gastroenterologa. Uradila sam test na kandidu u crevima i ispostavilo se da je imam u velikom broju. Krvna slika je upućivala na to da imam određeni upalni proces u svom organizmu.
Koliko je pomogla terapija?
- Nakon mesec dana stanje se pogoršalo. Polako, ali sigurno kandida se proširila na ostale organe i sisteme, često sam povraćala, imala krvavu i sluzavu dijareju... Nisam imala hrabrosti nikome da pričam o tome, plašila sam se, sistemska kandidijaza nije nimalo naivna.
Da li su Vam promenili terapiju i šta ste tada koristili?
- Otišla sam u privatnu laboratoriju gde sam se konsultovala i testirala na crevnu kandidijazu i ispostavilo se da i dalje imam povećan broj kandide u crevima. Uz konsultaciju sa lekarima prešla sam na dijetu protiv kandide. Povremeno sam koristila i neke lekove (kao što je nistatin).
Kako ste došli do zaključka da će Vam pomoći promena načina ishrane?
- Dobila sam neke smernice od lekara, a onda sam dalje istraživala sama, tragala i odlučila da pređem na presnu ishranu koja mi je promenila život. Shvatila sam da nisu samo šećeri uzrok, već i neki drugi sastojci koje svakodnevno unosimo, najviše industrijske prerađevine.
Pre toga nisam mnogo obraćala pažnju na svoju ishranu, niti sam mislila da hrana može biti uzrok nekih stanja, kao i da promena ishrane može promeniti nečiji život. Živela sam za slatkiše, što je doprinelo lošem varenju, zatvoru, pa dijareji i mnogim propratnim tegobama. Iznenadi se čovek gde sve ima šećera. Zapravo, ima ga u svemu. To me je donekle i primoralo da pređem na vegansku hranu.
Kako ste se osećali kada ste prestali sa unosom šećera?
- Apstinirati od glavnog izvora naše energije, hrane naših ćelija, nije nimalo lepo, ali navikla sam se brzo i zaista sam se osećala dobro u nekim periodima. Bilo je uspona i padova.
Kako Vam su pomogle dijete i nov način ishrane?
- April 2016. godine smatram početkom svog novog života. Posle samo mesec dana osećala sam se neverovatno. Kandida se povukla, kosa mi je bila gusta, nokti snažni. Po prvi put u životu mogla sam da kažem da su mi vrednosti šećera u krvi dobre, iako su mi svi govorili da mi dijabetes ne gine, s obzirom na tadašnju ishranu, rezultate testova i genetske faktore.
Šta ste koristili za ishranu i lečenje na prirodnoj bazi?
- Moja ishrana se tada sastojala, kao i danas, najviše od zrelog voća, povrća, orašastih plodova i semenki. Jedem kad sam gladna i jedem u količinama u kojima želim. U zimskom periodu to su mono obroci od voća koji se sastoje od, petnaestak banana, 2 kg pomorandži, sladoleda koji pravim od smrznutog voća, leti jedem celu lubenicu. Ukusno, kalorično i zdravo. Osim voćnih obroka volim da pravim špagete od različitog povrća (tikvica, šargarepa), ili određene salate sa prelivima od orašastih plodova, semenki ili masnog voća, kao što je na primer avokado. Koristim oljušteno seme konoplje, đumbir, kurkumu, majčinu dušicu, rogač, kao i mnoge druge biljne izvore koji imaju blagodeti na naš organizam.
Da li su Vam se vraćali zdravstveni problemi?
- Godinu dana imala sam padova i uspona, zbog čišćenja organizma. Zaista verujem da su potrebne godine da bi se naš organizam očistio. Dugo godina stavljala sam u sebe loše gorivo. Osim ishrane utiču i mnogi drugi faktori - vazduh, voda, stres kojem smo izloženi. Trudim se da što više meditiram i spoznam sebe.
Tokom gotovo dve godine, koliko se pridržavam isključivo veganske ishrane, nisam imala probleme sa kamenjem u bubrezima, niti probleme sa sinusima.
Koliko se danas pridržavate veganskih recepata?
- Veganstvo smatram stilom života. Da li ću se uvek hraniti pretežno presnom hranom, ne znam, ali ću se uvek pridržavati biljne ishrane. Planiram da počnem da koristim aloe veru, kao i da uradim petodnevni program čišćenja creva, jer verujem da ako su nam creva zdrava, možemo da predupedimo mnoge bolesti. Nadam se da ću se jednog dana preseliti u toplije krajeve, gde će mi biti dostupno kvalitetno voće tokom cele godine i da ću se baviti biljnom ishranom, da bih motivisala ljude da žive srećan i zdrav život.
M. Vidojković
Foto: privatna arhiva

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radno vreme
    radnim danima 10h-14h,
    subotom 8h-11h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem