PROMENA BOJE JEZIKA OTKRIĆE INFEKCIJE I NEDOSTATAK VITAMINA

16.04.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 1035 | Autor: | 0

Jezik će kod zdravog čoveka biti nežne ružičaste boje. Ako je prekriven belim mrljama to je znak infekcije, ako je smeđe boje - onda bi bilo dobro da smanjite konzumaciju duvana i kafePlaženje jezika odličan je početak lekarskog pregleda, smatra američki lekar dr Jordan S. Džozefson.

Zdrav jezik trebalo bi da bude tople, ružičaste boje. Ako je čitav jezik ili neki njegovi delovi prekriven belim mrljama, to može upozoravati na infekciju. Jedan od čestih uzroka je kandidijaza. Kad se infekcija izleči, jezik će ponovno dobiti zdravu nijansu.

Neprirodno bled i gladak jezik može biti i znak anemije (malokrvnosti) izazvane manjkom gvožđa. Kad telu nedostaje gvožđe, opada i broj crvenih krvnih zrnaca, koja prenose kiseonik do svih tkiva, pa i jezika. Normalnu boju vraća kad se gvožđe nadomesti, ishranom ili tabletama.
Afte, mali čirevi u ustima, mogu se javiti i na jeziku ili ispod njega. Iako bezopasni, mogu biti vrlo bolni i neprijatni. Najčešće se javljaju tokom prehlada i viroza, jedenja previše citrusnog voća ili ugriza u jezik. Trebalo bi da prođu za desetak dana.

Čišćenje jezika četkicom ili strugalicom vrlo je bitno jer smanjuje broj bakterija u ustima za 50 posto, loš zadah za 75 posto i štiti od nastanka karijesa.

Žuta boja
Zbog gljivične ili bakterijske infekcije usta, jezik može da postane žut. Mogući uzrok je i gorušica - pripazite na ishranu.

Od cigareta jezik tamni
Smeđu boju jezik može poprimiti zbog pijenja mnogo kafe, pušenja ili žvakanja duvana. Čišćenje jezika uklanja taj problem.

Osetljivi na cimet
Ako jezik često boli, potražite krivca u ishrani. Mnogi su osetljivi na žvake ili zubne paste s cimetom ili na ananas.

"Dlakavi" antibiotici
Za osećaj “dlakavog” jezika najčešće su odgovorne bakterijske infekcije, preterana suvoća usta ili uzimanje antibiotika.

Nedostatak vitamina
Jarkocrveni ili tamnocrveni jezik može biti znak nedostatka hranljivih materija. Najčešće je u pitanju manjak vitamina B3 (niacina). Mogući krivci su i nedostatak folne kiseline i vitamina B12 ili čak anemija. Ipak, jezik može postati crven i zbog nečeg što ste popili ili pojeli.

Žarenje zbog hormona
Osećaj žarenja jezika ili cele usne šupljine najčešće pogađa žene nakon menopauze. Pretpostavlja se da ga izazivaju hormoni. Drugi mogući uzroci su manjak u ishrani, bakterijske infekcije ili suvoća usta. Može da pomogne pijenje više vode ili žvakanje žvake.

I još pogledajte:

B12 NEURO MAX

950 RSD

GINKO B NEURO

750 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radno vreme
    radnim danima 10h-14h,
    subotom 8h-11h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem