PUNOMASNI JOGURT – ZAŠTITA OD EKCEMA

15.04.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 556 | Autor: | 0

Deca koja redovno piju jogurt imaju manje šanse da dobiju ekcem


Dečiji ekcem ili atopijski dermatitis (AD) je hronično, zapaljensko oboljenje kože, a osnovne odlike su suva koža, osećaj svraba, crvenilo i perutanje. Može se pojaviti i kao zadebljanje pojedinih regija kože. Naizmenično se smenjuju periodi pogoršanja i poboljšanja bolesti. Često neko od članova porodice obolelog deteta ima bronhijalnu astmu, alergijski rinitis ili AD.
Istraživači sa Novog Zelanda tvrde da ako dete u prvoj godini života redovno konzumira jogurt ima manje šanse da oboli od ekcema. Studija, koju su vodili na Univerzitet u Otagu (Velington) i Univerzitetu u Ouklandu, pratila je 390 majki i otkrila je veliko smanjenje slučajeva ekcema kod beba koje su konzumirale jogurt pre prve godine života.
- Otkrili smo do 70 posto smanjenja ekcema i alergija u prvoj godini života kod beba koje su redovno konzumirale jogurt. Što je jogurt bio redovniji u ishrani to je smanjenje ekcema bilo veće - kaže doktor Džulijan Krejn, vođa studije.

Tokom studije, istraživači su pitali majke o vrstama hrane koje su davale svojim bebama. Pored toga, bebe su redovno kontrolisane zbog simptoma ekcema. Kada su napunile prvu godinu, sve bebe su imale test za alergije na koži, u testiranju su otkrili da je jogurt bio veoma korisan.
Istraživači kažu da roditelji čija deca pate od ekcema, treba da uvrste više jogurta u njihovu ishranu.
- Utvrdili smo da redovna konzumacija jogurta daje snažniju zaštitu, ali ono što još ne znamo je koja je vrsta jogurta najbolja ili koliko je zaštitna. - kaže je doktor Krejn.
Istraživači, takođe, nisu znali da li će efekat potrajati tokom kasnijeg detinjstva.
- Ovo bi zahtevalo probni postupak u kom bi neka odojčad dobijala jogurt, a druga ne. Takav eksperiment još nije urađen. Ono što smo uspeli da otkrijemo je da je odojčad koja je unosila jogurt u organizam imala manje problema sa alergijama i ekcemima - kaže je doktor Krejn.
Doktor Krejn napominje i da roditelji koji hrane bebe jogurtom treba da rade i druge stvari koje mogu da smanje rizik od alergija.
- Ova studija još nije pouzdana, potrebno je još mnogo istraživanja sa roditeljima i bebama koji jedu i ne jedu jogurt - kaže doktor Krejn.
Svetska zdravstvena organizacija i druge vodeće grupe za ishranu, trenutno preporučuju običan, punomasni jogurt kao hranu za odojčad od šest meseci pa nadalje.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radno vreme
    radnim danima 10h-14h,
    subotom 8h-11h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem