KAKO HORMONI UTIČU NA LEPOTU

02.05.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 850 | Autor: | 0

Pojava akni, promena težine i formiranje bora - ovi problemi sa našim izgledom su uglavnom posledica narušene ravnoteže hormonaAkne, gojaznost i loš izgled kože mogu imati veze sa hromonskom neravnotežom. Dobra vest je da žene mogu delimično prilagoditi rad hormona uz pomoć jednostavnih rešenja. Kako se izboriti sa aknama, viškom kilograma i problemima sa kožom.

Akne
Pojava akni je problem kojimse najčešće suočavaju tinejdžeri, ali akne mogu uznemiriti i starije žene. Akne se kod žena pojavljuju uglavnom periodično, na primer, nekoliko dana pre početka menstruacije. Važno je shvatiti da akne nisu normalna pojava formiraju se zbog povišenog nivoa testosterona. Testosteron povećava proizvodnju sebuma, koji, zajedno sa keratinizovanim ćelijama kože, zatvara pore. Bez pristupa vazduhu u ovoj oblasti, bakterije počinju da se aktivno razmnožavaju, što uzrokuje akne.
Pre početka menstrualnog ciklusa, akne se javljaju zbog povišenog nivoa ne samo testosterona, već i drugog hormona - progesterona. Njegova povećana koncentracija izaziva povećanje lučenja lojnih žlezda, što dovodi do upale i akni.
Da bi se eliminisale akne, neophodno je, pre svega, normalizovati nivo muških hormona i time smanjiti proizvodnju sebuma. Pokušaji da se oslobodimo akni samo pomoću kozmetičkih procedura (maski, pilinga i tako dalje) u ovom slučaju neće imati uspeha. Koža je indikator problema koji je unutar ženskog tela, i potrebno je raditi na tome i ne boriti se samo sa kozmetičkim manifestacijama.
Jedan od načina lečenja akni je kombinacija hormonskih kontraceptiva. U sastavu imaju estrogensku komponentu, koja može u određenoj meri inhibirati rad lojnih žlezda. To potvrđuje i mnoštvo istraživanja širom sveta.

Starenje kože
Vodeći faktor u neprijatnom procesu starenja kože kod žena su hormonalne promene koje su uzrokovane izumiranjem funkcije endokrinih žlezda. Starenje je direktno povezano sa nedostatkom estrogena (ženskih polnih hormona), čija je proizvodnja smanjena u ženskom telu nakon pojave menopauze. Nedostatak estrogena dovodi čini da se tonus kože smanjuje, povećava se rastegljivost i pojavljuju se bore.
U periodu menopauze, terapija supstitucije hormona može delimično kompenzovati nedostatak estrogena. Pomaže i u poboljšanju elastičnosti kože i povećanju nivoa kolagena, koji služi kao neka vrsta skeleta kože i ne dozvoljava joj da se opusti.
Pre početka menopauze u sprečavanju starenja pomoći će kombinovani hormonski kontraceptivi. Neke pilule sadrže supstancu koja stimuliše sintezu kolagena i hijaluronske kiseline, čime se zaustavlja starenje kože.

Nagomilavanje kilograma
Velika potreba za hranom uglavnom zavisi od ženskih seksualnih hormona. U prvoj polovini menstrualnog ciklusa u našem telu se proizvodi estradiol, koji potiskuje apetit. U drugoj polovini ciklusa povećava se nivo progesterona i, po pravilu, potrebna nam je slatka hrana. Osim toga, pre menstruacije u telu, zadržava se velika količina tečnosti, što dovodi do povećanja telesne težine.
Da bi se sprečio povećan apetit nije potrebna posebna već balansirana ishrana. Uoči menstruacije trebalo bi konzumirati više hrane koja sadrži proteine i gvožđe (pasulj, iznutrice, spanać, brokoli). Slatko je bolje zameniti suvim plodovima voća, tamnom čokoladom i voćem.
Da biste regulisali sopstvenu težinu, kombinovane oralne kontracepcije koje sadrže gestagen takođe pomažu. Ove pilule uklanjaju iz tela višak tečnosti, smanjuju apetit uoči menstruacije.
Za odabir hormonalnih preparata potrebno je konsultovati se sa ginekologom.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem