DREVNI RUSKI MONAŠKI RECEPTI

07.05.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 1303 | Autor: | 0

Tatjana Vladimirova Plesovska, čuvar tradicije, pedijatar, fitoterapeut i homeopata pokrenula je proizvodnju preparata koji se traže svuda u svetuPre dvadeset i tri godine, iguman manastira Svetog Arsenija pozvao je dva doktora, Tatjanu Vladimirovu Plesovsku (na slici) i Andreja Anatolijeviča Čekuna da obnove rad apoteke u manastiru Svete Trojice u Tjumenu. Ovi lekari ponovo su počeli da koriste recept prvih pravoslavnih monaha u Rusiji - topolino ulje koje se spominje još u 12. veku.
Još početkom devedesetih, otac Arsenije molio se ispred čudotvorne ikone Božanske Bogorodice iz Kazana da pomogne stvaranje manastirske apoteke, ali taj poduvat je zahtevalo diplomce koji su dobro poznavali bilje.
- Kada smo se upoznali, Arsenije nam je rekao da moramo prvo da provedemo godinu dana u manastiru, što je nazivao periodom poslušnosti, poniznosti i duhovnog rasta - priča Tatjana Plesovska i nastavlja:

- Na kraju tog perioda, otac Arsenije smatrao je da smo vredni da služimo božjem cilju - da oživimo drevne pravoslavne recepte manastira i hramova Rusije koji su čudesno preživeli do danas, uprkos godinama razaranja i progona. Proučavali smo rusku narodnu medicinu, recepte i iskustvo pravoslavnih monaha, sarađujući sa manastirima. Mnogi još uvek dovršavaju započeto i u potrazi su za područjima u kojima se mogu sakupiti neophodne biljke, jer mnoge biljke nestaju, neke mutiraju. Trave sakupljamo na ekološki čistim mestima. Monaška farmacija nastavlja da traži nove recepte. Sada se ponovo oživljavaju recepti za pet ulja i tri masti, stvorene su zbirke trave. Dobili smo i recept za kolekciju oca Gavrila od šesnaest biljaka uz blagoslov njegove dece.
Malo je verovatno da je pre dvadeset i pet godina, nakon što je završila studije pedijatrije na Tjumenskom medicinskom institutu, lepa i borbena Tatjana Plesovska mogla da pretpostavi da će je sudbina razdvojiti od njenih prvih profesionalnih stavova koje je savesno usvajala tokom školovanja. Bilo je nemoguće čak i zamisliti da će je učešće u kampovima, koje je organizovala Lidija Nesterovna Surina, doktor bioloških nauka i najveći poznavalac lekovitih biljaka Tjumenske regije, pokrenuti na preispitivanje mnogih svojih znanja i stavova o ljudskim bolestima.
Tokom ovog kursa, Tatjana je mnogo naučila od iskusnih travara. Saznala je gde rastu najlekovitije biljke, koju vrstu korenja treba vaditi u proleće, a koju u jesen.

Naučila je da nađe stanište biljke ne samo po spoljašnjim pokazateljima, nego i po mirisu. Pronikla je u tajnu komunikaciju sa divljim svetom i ljudima koji to znanje imaju u prstima.
Prvi mentor Tatjane Vladimirovne Plesovske bio je njen otac. Naime, Tanjina majka je bila veoma bolesna, nije mogla da stane na noge. Već je bila u invalidskim kolicima.
Njen otac, tada direktor velike državne farme, rekao je svojim ćerkama: - Kakvi ste vi doktori ako svoju majku ne možete da izlečite? Uporna i posvećena, kakva je uvek bila, Tatjana se bacila na proučavanje literature, pitala je stručnjake i specijaliste, klinike, laboratorije...
- Morala sam da idem i do Kine, da učim od najboljih akupunkturologa - priča Tanja.
I najzad, našla je pravo oruđe. Ali sve to je zahtevalo dugu obuku, zbog koje je dugo boravila u Moskvi. Kurs homeopatije Tatjana Vladimirova završila je sa najvišim ocenama i on joj je neočekivano otvorio nove mogućnosti.
Pomogla je majci da umesto invalidskih kolica obuje cipele sa petom. To je za Tatjanu bio odlučujući trenutak u potrazi za znanjima holističke medicine, to je bilo ono čemu je htela da služi ceo život. Ali monaški recepti o kojoj joj je pričala Lidija Nesterovna nisu joj izlazili iz glave.
Korišćenje lekovitog bilja za unapređenje zdravlja stara je monaška tradicija. Prve medicinske ustanove u Rusiji datiraju iz 11. veka i pominju se u hronikama. Istorijska činjenica je da je majka Aleksandru Nevskom, kada je bio dete, davala Ivan-čaj.
I „ulje života” - recept Jermaka, osvajača Sibira i Urala, pomogao je vojnicima da održavaju snagu i da se brzo oporavljaju od povreda. Ovo ulje ima naglašen regenerativni i antiinflamatorni efekat, a njegov recept je takođe sačuvan u manastirskim bibliotekama.
Sve ove informacije o lečenju, Plesovskoj kao fitoterapeutkinji nisu dale mira.

- Znala sam da Bog nije uzalud dao čoveku svako drvo i svaku travu. To su sredstva za očuvanje života i zdravlja. Moramo da prevaziđemo magiju lekova i da tražimo prirodni aspirin i paracetamol. Tačno tamo, među prirodnim supstancama. Dobar primer je aktivna supstanca iz topole koja ulazi u ćeliju i prirodno vraća imunitet telu - kaže Tatjana.
Danas se biljne masti i ulja, napravljene prema drevnim monaškim receptima, traže svuda, ne samo u crkvenim prodavnicama, a čuvar ove tradicije, pedijatar, fitoterapeut i homeopata Tatjana Vladimirova Plesovska svakog ranog proleća ide da bere bilje, vadi korenje, sakuplja bobice i voće.
U tome joj pomažu i članovi porodice, ali i drugi entuzijasti, meštani zabačenih krajeva.

- Neophodno je ići na takve ekspedicije na egzotična mesta, u napuštena sela, na planinske prelaze. To je moj posao, i to omiljen.
Mnogi smatraju da možda zbog toga njena ulja, masti i lekovito bilje pomažu, jer su rađeni sa ljubavlju i molitvom za sve.
Priredila M. R.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem