ANTIBIOTICI – HRANA ZA BAKTERIJE

09.05.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 853 | Autor: | 0

Genetskom manipulacijom može se rešiti problem odlaganja neiskorišćenih lekova

Antibiotici mogu spasiti živote obolelih od ozbiljnijih bolesti kakva je pneumonija i meningitis. Ipak, neodgovorna upotreba dovela je do mutacija i pojave bakterija otpornih na lekove.

Naučnici su sada otkrili da se određene bakterije ne samo opiru antibioticima nego se njima i hrane.

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nature Chemical Biology ukazuje da bi, upravo zahvaljujući ovoj sposobnosti bakterija, genetskom manipulacijom mogao da se reši problem odbačenih antibiotika koji završavaju na otpadima i često dospevaju u zemljište i vodu.

"Pre deset godina otkrili smo bakterije koje mogu da se hrane antibioticima i bili smo šokirani. Sada znamo kako im to uspeva i možemo sa počnemo da razmišljamo kako da iskoristimo njihovu sposobnost kako bismo se oslobodili antibiotika tamo gde prave štetu", kaže glavni autor studije Gautam Dantas, profesor imunologije na medicinskom fakultetu u Misuriju.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem