SPREČITE ALERGIJE I INFEKCIJE: UKLONITE GRINJE I BAKTERIJE

11.05.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 2055 | Autor: | 0

Ako se želite da se oslobodite grinja, posteljinu, peškire i stolnjake morate prati na visokim temperaturama, a isto važi i za dečju odeću i veš


Pranje rublja na niskim temperaturama možda smanjuje potrošnju energije, ali može ozbiljno da šteti zdravlju jer nije dovoljno jako da ubije sve bakterije i grinje, otkriva studija Škole higijene i tropske medicine iz Londona.

Pranje na niskim temperaturama od 30 ili 40 stepeni ubija samo 6 posto grinja, u poređenju sa 100 posto na 60 stepeni. Ovo moraju imati u vidu naročito osobe sklone alergijama.

Jedini način za iskorenjivanje bakterija, virusa i grinja je pranje rublja na temperaturama višim od 40 stepeni i u kombinaciji s deterdžentom koji sadrži izbeljivač. Ako rublje perete na nižim temperaturama svakako upotrebite uz deterdžent i sredstvo za dezinfekciju, naročito ako perete odeću male dece.
Nedovoljno opran veš neće ugroziti osobe sa jakim imunitetom, ali kod starijih, dece i ili osoba koje se oporavljaju od bolesti može doći do komplikacija.

- Odeću treba prati tako da bude i higijenski i vizuelno čista, a to nisu iste stvari - ističe za Dejli mejl profesorka Sali Blumfild.

Prema starinskom načinu pranja veša, odeću bi trebalo iskuvati na 100 stepeni. Kako većina tkanina od koje se danas šije odeća to ne mogu da istpe, potrudite se da ih barem perete na temperaturi od 60°C, napominje virolog Džon Oksford.

Vrste deterdženta za pranje rublja
Postoje dve vrste deterdženta, nebiološki, koji sadrže izbeljivač za čišćenje i dezinfekciju i biološki deterdženti, koje se baziraju na enzimima, prirodnim proteinima dobijenim iz mikroorganizama. Proizvođači tvrde da su enzimi jednako delotvorni i na niskim i na visokim temperaturama, a ne oštećuju tkaninu.

- Prašak za pranje, u odnosu na tekući deterdžent, sadrži izbeljivač. Da je tekući deterdžent toliko bolji od praška, on bi već odavno nestao iz prodaje, tvrdi inženjer mašina za pranje veša Andi Trig.

Eko kugla koja sadrži minerale najnovija je zelena alternativa deterdžentima. Ona je prirodan, alternativan proizvod za svakodnevnu lagano zaprljanu odeću. Većina sastojaka ove kugle slična je onima koje sadrži deterdžent, ali bez hemikalija. Ipak, rezultati su daleko ispod onih koji se postižu uz deterdžente, tvrdi direktor Ecozone koja proizvodi Eko kuglu, Simeon Van Der Molen.

Donje rublje
Gotovo 83 posto bakterija kao što su Staphylococcus aureus i E. coli nalaze se na donjem rublju. Dok perete donje rublje svakako ga perite zasebno ili u kombinaciji s peškirima i posteljinom i obavezno na visokim temperaturama kako biste uništili sve bakterije.
Pranje donjeg rublja odvojeno od druge odeće i na visokim temperaturama posebno je važno ako je osoba bolesna ili pati od bilo koje infekcije. Tokom bolesti, telo izlučuje neke organizme koji su zarazni čak i u malim dozama, tvrdi dr Lisa Akerli, konsultant za higijenu okoline.

Odeća za bebe
Bebe imaju slabiji imunitet i osetljivije su na bakterijske ili gljivične infekcije, koje se lako mogu preneti zbog niskih temperatura pranja, ističe Akerli.
Bebinu odeće trebalo bi prati na visokim temperaturama i odvojenu od bilo koje odeće visokog rizika, kao što je sva odeća vezana za kuhinju ili kupatilo.

Mašina za pranje veša
Mašina za veš u proseku domaćin je za više od 100 miliona bakterija E coli, a upravo zbog toga neophodno ju je redovno čistiti. Proizvođači preporučuju da jednom nedeljno ili mesečno mašinu uključite parznu na program za pranje na visokoj temperaturi kako bi sve bakterije i virusi bili uništeni. Čišćenje komore za deterdžent i gume na vratima takođe smanjuju broj prisutnih bakterija.

Ako redovno koristite tečni deterdžent koji inače ne sadrži izbeljivač, svakako redovno operite mašinu uključujući progam za pranje na visokoj temperaturi.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem