KAKO SE ORGANIZAM OSLOBAĐA OD TOKSINA

AKTUELNO | Pregleda: 1080 | Autor:

Docent dr Daniela Matić, infektolog i savetnik o zdravoj ishrani zdravih i bolesnih, sportista i gojaznih, mladih i zrelih


Prvo sam počela da se bavim zdravom ishranom, a u potrazi za zanimljivom specijalizacijom, infektologijom, kaže za Magično bilje docent dr Daniela Matić. Za zdravu ishranu počela sam da se zanimam još tokom studija zbog sopstvene borbe sa kilogramima. Onda sam počela polako da prikupljam proverene informacije o zdravoj ishrani, a pomoglo mi je i znanje iz medicine, naročito iz fiziologije, biohemije, higijene ishrane. U svakom slučaju, danas mi je znanje o zdravoj ishrani dobra osnova da održavam zdravu telesnu težinu, ali moram priznati da mi je lično važnije da redovno vežbam, manje zbog kilograma, više zbog mentalnog zdravlja.

Koje namirnice posebno preporučujete u proleće?
- Uvek preporučujem sezonske namirnice, a proleće je prepuno zdrave hrane. Jednostavan savet: Sve što vidite na zelenoj pijaci dolazi u obzir, sve što vidite u pekari izbegavajte. Nema lošeg voća i povrća. Ne možete se ugojiti ni od jednog voća, a naročito ne od povrća. Za zdravlje je svako voće i povrće dobro. Ako već moram da navedem neke favorite, onda neka to bude što tamnije povrće i voće od svake boje. Ukoliko se vodite ovim pravilom, obogatićete ishranu i, kako se to popularno kaže, imaćete odličan imunitet. Sve češće sa na pijaci može videti sremuš, što mi je posebno drago. Ako je nešto pojam zdravlja u proleće, onda je to sremuš. Srećom pa je i ukusan, lepo se kombinuje sa drugim biljkama, povrćem, mesom i ribom, tako da ga možete lako primeniti u svakodnevnoj ishrani.

Kako da pomognemo da se organizam svakodnevno oslobađa toksina?
- Naš organizam se odlično čisti sam. Ukoliko pijete tečnost i jedete vlaknastu hranu, vi nemate problema sa detoksikacijom. To znači da treba da pijete vodu, jedete supe i čorbice, da povrće bude neizostavno u vašem svakom većem obroku, da date prednost proizvodima od integralnog brašna u odnosu na proizvode od belog brašna. Lično ne verujem u posebne metode čišćenja organizma, mislim da je to jasno iz mog odgovora. Možda je stres najveći ,otrov,, pa preporučujem opuštanje i uživanje tri puta na dan kao jedinu metodu detoksikacije koju ne radimo ,automatski,, iako je tesno povezana sa autonomnim nervnim sistemom.

Koji su mitovi o mršavljenju i kako im se odupreti za sopstveno dobro?
- Ima ih puno, a oduprećemo im se širenjem znanja o tome kako se mršavi. Jednostavna istina je da mršavimo kada unosimo manje od onoga što trošimo. Takođe je važno i koju hranu unosimo ali, ako se složimo oko toga šta je zdrava hrana i unosimo manje kalorija, mršavićemo zdravo. Sve drugo je manje važno.
Drugi, veći problem, jeste kako održati zdravu telesnu težinu. Psihologija je čudo. Zato se mnogi ljudi (da ne kažem žene) pridržavaju nekih strogih, ili bar jednostavnih pravila kako ne bi posustali pod prvim udarom gladi, dosade ili stresa. Možda je najveći mit da se mršavi uz pomoć dijeta. Dijete su prečica ka manjoj kilaži. Zdrava ishrana i navike su put ka manjoj telesnoj težini i suštinskim promenama. A to je svakako put kojim se ređe ide. Ali ne treba osećati krivicu, samo shvatiti da moramo da promenimo navike kako bismo promenili telesnu težinu. Preporučujem nekoliko značajnih promena koje treba da postanu pravila po kojima živimo. Izbegavanje pekare je možda najjednostavnija i najefikasnija promena na putu ka zdravoj telesnoj težini.

Da li postoji neka univerzalna dijeta koju preporučujete?
- Povrće u svakom obroku i izbegavanje belog brašna i šećera su promene koje preporučujem svima. Količine, vrste namirnica, vreme obroka moraju se prilagođavati svakoj osobi.

Koje su pravilne kombinacije namirnica za zdrav i funkcionalan obrok?
- Obroci koji sadrže integralne ugljene hidrate, povrće, mlečne proizvode, voće, jaja, orašasto voće, hladno ceđena ulja - zdravi su.
Funkcionalan obrok za mene je onaj posle kog možemo da radimo, da se dobro osećamo. Ako se prevalimo sa stola na kauč to nije dobro, ali ponekad ne zavisi samo od sadržaja već i od količine.

Kakvu ishranu preporučujete kod tegoba sa štitnom žlezdom?
- Tegobe sa štitnom žlezdom su raznolike i ne bi se usudila da savetujem nikoga ovako uopšteno. Svakako preporučujem svim osobama sa zdravstvenim problemima da pitaju svog doktora za savet.Komentari