ŠIMPANZE SU ČISTIJE OD LJUDI

26.05.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 332 | Autor: | 0

Naučnici su istažili krevete koje sebi prave šimpanze u krošnjama drveća i uporedili ih s ljudskim posteljama. Rezultat je poražavajuć


Možda mislite kako je ležaj šimpanze prepun prljavštine, istraživanje sugeriše da su ove životinje u stvari čistije nego ljudi, piše Miror.
Naučnici sa Državnog univerziteta Severne Karoline proučili su mikrobe koji se nalaze u posteljama koje sebi prave šimpanze u krošnjama drveća i uporedili ih sa ljudskim.
“Znamo da su ljudski domovi praktički individualni eko-sistemi, a ljudski krevet često sadrži podskup tipova organizama pronađenih u stanu”, kaže Megan Temes, koja je vodila istraživanje. “Na primer, oko 35% bakterija u ljudskome krevetu potiče iz naših sopstvenih tela, uključujući i fekalne, oralne i bakterije na koži. Želeli smo da znamo u kakvom su odnosu ti podaci s našim evolucijski najbližim rođacima, šimpanzama, koje sebi svakog dana slažu postelje.”

Naučnici su uzeli uzorke 41 postelje šimpanza u Tanzaniji, u testirali ih na mikrobiološku raznolikost. Kod 15 gnezda koristili su i usisavače kako bi uzeli uzorak artropoda, poput buba i paukova.

Rezultati su otkrili da postelje šimpanzi imaju drugačiju bioraznolikost u odnosu na ljudske krevere. Tako da iako majmunske postelje poseduju veću bioraznolikost svih mikroba, imaju znatno manje fekalnih, oralnih ili kožnih bakterija.

”Nismo pronašli gotovo ništa od takvih mikroba u gnezdima šimpanzi, što je bilo pomalo iznenađujuće”, rekla je Temes. “Ovaj rad stvarno naglašava uticaj koje ljudske građevine imaju u oblikovanju eko-sistema naše okoline. Na neki način, naši pokušaji čišćenja okoline možda upravo čine okolinu manje idealnom za nas.”

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem