KOLIKI VAM JE T4?

AKTUELNO | Pregleda: 611 | Autor:

Da li znate šta regulišu T4, T3, TSH?

Poremećaj rada štitaste žlezde pogađa oko 200 miliona ljudi širom sveta. Poslednja nedelja maja Međunarodna je nedelja tiroide. Iskoristite je da proverite svoje zdravlje.

Vodič kroz tiroidne hormone

Tiroidne hormone proizvodi štitna žlezda. To su dva hormona: tiroksin (T4) i triodtironin (T3).
Tireotropni hormon (TSH) je hormon prednjeg režnja hipofize koji izaziva povećanu proizvodnju i oslobađanje hormona štitne žlezde.
Hormoni štitne žlezde utiču na svaku ćeliju i sve organe u telu. Previše tiroidnih hormona ubrzava metabolizam i ostale telesne funkcije, dok premalo tiroidnih hormona usporava metabolizam i ostale telesne funkcije.
Uloga hormona štitne želzde je od presudne važnosti za organizam. Oni održavaju brzinu kojom organizam koristi masti i ugljene hidrate, kontrolišetu vašu telesnu temperaturu, utiču na otkucaje srca i pomažu u regulaciji proizvodnje proteina.

Tiroidni hormoni su potrebni za normalan razvoj mozga, naročito tokom prve 3 godine života. Intelektualni invaliditet se može razviti ukoliko štitna žlezda kod bebe ne proizvodi dovoljno hormona (kongenitalni hipotiroidizam). Starijoj deci su takođe neophodni hormoni štitne žlezde za normalan rast i razvoj, a odraslima su hormoni štitne žlezde neophodni da regulišu način na koji telo koristi energiju ( metabolizam).

Dakle, kada su u pitanju tiroidni hormoni funkcija im je višestruka i veoma važna za naš organizam.
– Kontrolišu brzinu kojom organizam sagoreva kalorije.
– Mogu usporiti ili ubrzati rad srca.
– Mogu povećati ili smanjiti temperaturu tela.
– Menjaju brzinu kretanja hrane kroz digestivni trakt.
– Utiču na snagu mišića.
– Kontrolišu koliko brzo vaše telo zamenjuje odumrle ćelije.

Hipofiza i štitna žlezda funkcionišu zajedno. Hipofiza (nalazi se u blizini baze mozga) proizvodi, skladišti i oslobađa tireostimulišući hormon ili tireotropni hormon (TSH). Kada hipofiza luči TSH, to čini da štitna žlezda oslobodi više svojih hormona T3 i T4. Dakle, ukoliko je visok nivo TSH, to znači da nema dovoljno tiroidnih hormona, a nizak nivo TSH znači da ima previše hormona štitne žlezde.

Poremećaji

Hipertireoza znači previše hormona štitne žlezde. Trenutne metode koje se koriste za lečenje ovog poremećaja su radioaktivni jod, anti-tireoidni lekovi ili operacija. Svaka metoda ima svoje prednosti i mane. Hirurgija je najmanje uobičajeni tretman. Postoje različiti uzroci hipertireoze - Gravesova bolest, toksični adenom, tireotoksična kriza i tiroiditis mogu izazvati hipertireozu.

Hipotiroidizam znači premalo hormona štitne žlezde i predstavlja vrlo čest problem. Zapravo, hipotiroidizam je često prisutan dugi niz godina pre nego što se otkrije i tretira. Hipotiroidizam može čak biti povezan sa trudnoćom.
Najčešći uzrok hipotireoze je autoimuni poremećaj - Hašimoto. U ovom slučaju telo stvara antitela koja napadaju i uništavaju štitnu žlezdu.


Uzroci hipotireoze su:

- Virusna infekcija
– Radioterapija u predelu vrata (lečenje određenih kancera kao što je limfom)
– Tretman radioaktivnim jodom (kod lečenja hipertireoidizma)
– Korišćenje određenih lekova (određeni lekovi za lečenje srčanih problema, psihijatrijskih uslova i raka)
– Hirurško lečenje štitne žlezde
– Premalo joda u ishrani (jodirana so je bogata jodom, a zatim i školjke, morske ribe, jaja, mlečni proizvodi i alge).
– Trudnoća (nepoznat razlog)
– Urođeni problemi sa štitnom žlezdom
– Oštećenja ili poremećaji hipofize
– Poremećaj hipotalamusa.
Komentari