MUČI VAS ŠTITNA ŽLEZDA?

27.05.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 1629 | Autor: | 0

Deset prirodnih rešenja za ubrzavanje rada tiroide


Kada je tiroida nedovoljno aktivna, dolazi do opšte depresije mnogih ćelijskih sistema i oksidativnih procesa u telu koji su potrebni za stvaranje energije. Smanjenje tiroksina, hormona koji proizvodi štitna žlezda, čine telo da uspori, dobije na težini, bude umorno, a kako se metabolizam usporava, često dolazi i do uvećanja telesne težine i zatvora.

Dr Rite Luiz, naturopat u knjizi "Snaga iznutra" (The Power Within"), objašnjava šta je hipotireoza i koje prirodne, holističke mere bi trebalo da preduzmete ako imate problem sa štitnom žlezdom.
Hipotiroidizam znači da tiroida ne proizvodi dovoljno svog hormona, a ovo najčešće nastaje kao posledica disfunkcije tiroide same po sebi.

Ukoliko se osoba reši na njeno uklanjanje, telo je nemoćno da stvori odgovarajuće hormone, a ukoliko se odstrani samo jedan njen deo, biće u mogućnosti da ih još neko vreme proizvodi u dovoljnoj količini, ali vremenom sagoreva u trošenju. Ipak, tiroida može da bude u disfunkciji i usled drugih razloga.
Hormoni koje štitna žlezda proizvodi kontrolišu metabolizam tela pa njena disfunkcija može da utiče na svaki organ u telu.

Kada je tiroida nedovoljno aktivna, dolazi do opšte depresije mnogih ćelijskih sistema i oksidativnih procesa u telu koji su potrebni za stvaranje energije. Ovo može umanjiti metaboličku aktivnost u ćelijama.

Smanjenje tiroksina, hormona koji proizvodi štitna žlezda, čine telo da uspori, dobije na težini, bude umorno, a kako se metabolizam usporava, često dolazi i do dobijanja na težini i zatvora. Drugi simptomi uključuju iscrpljenost, manjak energije, netoleranciju na hladnoću, neredovnost menstrualnog ciklusa, depresiju, spore reflekse, gubitak kose, suvu i grubu kožu, lomljive nokte i natečenost oko očiju. Tipični simptomi se javljaju polagano i često mogu i da nam promaknu.

Najčešći uzrok hipotiroidizma je upala koja oštećuje tkivo štitnjače, a imune ćelije u telu, koje se normalno bore protiv infekcija, okreće protiv same tiroide i potrebnog stvaranja hormona.

Šta možete da preduzmete?
1. Smanjite unos soje. Soja ume da smanji funkciju tiroide, a pokazalo se da preterano konzumiranje soje može da izazove gušavost (uvećanje tiroide) kod zdravih osoba.

2. Alkalizujte telo! Ovo je najpre dobra preventiva kako do oboljenja tiroide ne bi ni došlo. Oslobodite se, zato, zasićenih masnoća iz ishrane jer upravo one narušavaju funkciju tiroide.

3. Uravnotežite nivo estrogena u organizmu kako estrogen usporava rad tiroide.

4. Ukoliko konzumirate meso, birajte samo ono koje je organski proizvedeno kako biste izbegli mesa prepuna dodatih hormona, datih da uvećaju težinu stoke za prodaju.

5. Vitamin B3 (niacin), koji se često koristi za smanjenje nivoa holesterola, pokazao se i da spušta nivo tiroidnih hormona.

6. Gentian je, takođe, poznat po tome da normalizuje funkciju tiroide.

7. Uvrstite u svoju ishranu alge, jer su bogate jodom koji telu treba da bi proizvodilo tiroidne hormone.

8. Ukoliko je prateći problem depresija, probajte da kantarionom pomognete telu u podizanju raspoloženja.

9. Uzimajte dodatak cinka i selena jer studije pokazuju da njihov nedostatak može da umanji nivoe hormona štitnjače.

10. Kokosovo ulje stimuliše štitnjaču i svakako je dobar izbor kod hipotireoze.

Ipak, uvek je "bolje sprečiti nego lečiti" te živeti što zdravije, "alkalnije", aktivnije, kako bismo dali sve od sebe da ono što predstavlja lek, zapravo učinimo dobrom preventivom!

I još pogledajte:

ENDONORM

8900 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem