5 PROIZVODA KOJE DERMATOLOZI NIKADA NE KORISTE

01.06.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 1085 | Autor: | 0

Zašto je dobro da izbegavate sprej za sunčanje, losion za brzo tamnjenje, tonik, parabene i mikrogranule


Iako toga često nismo svesni, koža je naš najveći organ i moramo voditi računa šta stavljamo na nju - sve što dođe na kožu ulazi u krvotok. Osim toga, trebalo bi birati najbolje za kožu kako bi što duže ostala elastična, zdrava i mlada.

Možda bi bolje bilo zapitati se šta ne bi trebalo da stavljamo na kožu. Ovo je pet proizvoda za koje dermatolozi kažu da ih nikada ne bi koristili na svojoj koži.

1. Sprej za sunčanje
Dr Rejčel Nazarijan (na slici) iz Ševiger dermatološkog instituta u Njujorku kaže da nikada ne bi koristila sprej za sunčanje jer se na taj način ne može naneti dovoljno zaštitnog sredstva na kožu. "Polovina sredstva rasprši se po vazduhu, deo udahnete, a deo završi na koži. Jednostavno to nije ispravan način za nanošenje", kaže Nazarijan.

2. Ulje za brzo tamnjenje
Ulja za brzo tamnjenje ne sadrže dovoljno zaštitnih sredstava i začepljuju pore.

3. Tonik
Čišćnjenje, tonik, hidratacija - ova tri koraka dugo su bila osnovno pravilo za negu lica. "Mnogi tonici sadrže alkohol koji isušuje kožu. Ne koristim tonik i ne vidim zašto bi trebalo da ga koristim", kaže Nazarijan.

Njena koleginica dr Dženifer Čavlek istog je mišljenja. Ona umesto tonika koristi ružinu vodicu koju ujutro posle umivanja nanese na lice. "Otkrila sam da ružina vodica umiruje i hidrira kožu. Kada mi je koža previše suva nanesem na nju serum s vitaminom C i kremu za sunčanje", zaključuje Čavlek.

4. Parabeni
Parabeni su konzervansi koji čuvaju proizvode od kvarenja. U novije vreme došli su na crnu listu i iako zasad još nema pouzdanih dokaza da štete zdravlju, dermatolozi preporučuju da ih izbegavate. "Parabeni su definitivno loš sastojak i moje je mišljenje: ’Zašto da rizikujem?’", kaže dermatolog dr Kenet Mark.

5. Pilinzi
Proizvodi koji sadrže mikrogranule na crnoj su listi kao i parabeni. "Oni mehanički oštećuju kožu i zaista su loši. Ja biram proizvode koji je nežno, hemijski čiste poput glikolne kiseline", kaže Čavlek.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net