KAKO DA SE OSLOBODITE EDEMA

11.06.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 714 | Autor: | 0

Uzroci zadržavanja tečnosti u telu su brojni: nedostatak magnezijuma, previše natrijuma, dehidratacija, hormonski poremećajiZadržavanje vode u telu, odnosno edem, događa se kada se tečnost ne izbacuje pravilno iz tela. Donosimo vam trikove kako da se rešite vode u telu.
Zadržavanje vode je vrlo često kod trudnica, pojedinaca koji konzumiraju lekove i neaktivnih osoba.
Rezultat zadržavanja vode podrazumeva i dobijanje na težini.

Uzrok: previše natrijuma
Kada jedete hranu koja sadrži puno soli, to može biti značajan uzrok zadržavanja vode, posebno ako ne pijete dovoljno tečnosti koja bi isprala so iz vašeg sistema. Ishrana bogata natrijumom može dovesti do proširenja ćelija vode do 20 puta. Probajte da zamenite so kalijumovom solju ili bar himalajanskom.
Hrana koja sadrži dosta kalijuma može se naći u šparglama, citrusu, dinjama i paradajzu.

Uzrok: dehidracija
Kada ne pijete dovoljno vode, vaše telo se bori kako bi proverilo da li imate dovoljno vode u sistemu kako biste opstali.
Pijte najmanje 240ml vode dnevno, kako biste se osigurali da vam telo funkcioniše ispravno. Pokušajte i da jedete više sočnog voća i povrća.

Uzrok: nedostatak magnezijuma
Zadržavanje vode može da znači da nemate dovoljno magnezijuma u organizmu, jer vaše telo koristi magnezijum u skoro svim procesima.
Dodajte u jelovik hranu poput avokada, oraha, žitarica, spanaća, jogurta i zeleniša. Ove namirnice imaju dosta magnezijuma.

Uzrok: skrob i slatkiši
Ugljeni hidrati, takođe, mogu biti krivi. Ako za večeru jedete slatku hranu, skrob, testeninu, beli pirinač ili slatke napitke, ovo će dovesti do brzog porasta šećera u krvi, zbog čega će telo osloboditi insulin – hormon koji sprečava dovod šećera u krvotok. Visok nivo insulina može da zadrži natrijum i tečnost, nakon čega se zadržava voda.

Uzrok: hormonski poremećaji
Ostali hormoni mogu doći do izražaja kod mesečnih ciklusa žena, što dovodi do povećanja vode u telu. U periodu od nedelju dana do dve pre menstruacije, mogu se zadržati dodatnih kilogram ili dva.
Konzumirajte hranu bogatu vlaknima kao što su žitarice, seme lana i slično, što možete samleti u mlinu za kafu. Na ovaj način ćete očistiti urinarni trakt, bubrege, debelo crevo i telo će se osloboditi viška tečnosti.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem