BUDUĆNOST TERAPIJE PROTIV KANCERA: HRONOHEMOTERAPIJA

11.06.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 590 | Autor: | 0

Lečenje uspešnije ako je prilagođeno biloškom satu pacijenta

Postupak sinhroniziranja davanje leka s cirkadijalnim ritmom kancerogenih ćelija zove se – hronohemoterapija, a rezultat je otkrića da neki lekovi deluju bolje ako se uzimaju u određeno doba dana.

Unutrašnji biološki sat upravlja biohemijskim, bihevioralnim i fiziološkim funkcijama tokom 24 sata (cirkadijalni ritam) i to ne samo kod ljudi. Tako se regulišu san, hodanje, nivo hormona, telesna temperatura, otkucaji srca, pritisak...

Naučnici iz Sankar laboratorije pri Univerzitetu Severna Karolina, tvrde da neki lekovi deluju bolje ako se uzimaju u određeno doba dana. Oni su proučavali kako cirkadijalni ritam utiče na obnavljanje ćelijskog DNA, a to je proces u kojem enzimi putuju kroz DNA popravljajući oštećenja koja napravi ultraljubičasto zračenje i hemijske materije koje menjaju DNA.

Razumevanje povezanosti telesnog ritma i oporavka DNA bitno je jer postoje dokazi koji ukazuju da je loš cirkadijalni ritam povezan i s gojaznošću, nesanicom, epilepsijom i sezonskim afektivnim poremećajima.

Tokom istraživnja ispitivano je kako cirkadijalni ritam utiče na obnovu DNA tokom davanja cisplatina, leka protiv raka. Njime se leči puno oblika karcinoma čvrstog tkiva, poput karcinoma testisa, pluća, jajnika i dojke. Lek ubija karcinom oštećujući DNA kancerogenih ćelija, ali paralelno sa tim oštećuje i DNA zdravih, izazivajući nuspojave koje lekare primoravaju na promenu načina lečenja.

Buduća strategija je davanje leka u određeno vreme i posmatranje šta se tada događa, kako bi se ustanovilo u koje vreme pacijent ima najviše dobrobiti od terapije uz najmanje nuspojava. Takvi eksperimenti nisu bili naročito uspešni jer izbor vremena nije bio zasnovan na onome šta se odvija unutar ćelije.

Naučnici veruju da će ovo otkriće, koje je za sada ispitivano samo na životinjama, moći da se primeni i na ljudima kako bi se utvrdilo optimalno vreme davanja hemoterapije.I još pogledajte:

AHCC

4900 RSD

ČAGA

5790 RSD

AMIGDALIN

2990 RSD

AMIGDALIN B17-MAX

2700 RSD 2700 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem