PAPRIKA I PARADAJZ SEJU SE U ZNAKU VATRE ŠARGAREPA U ZNAKU ZEMLJE

13.06.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 349 | Autor: | 0

Nemica i Holanđanin izabrali, srpsko selo za dom. Sada žive od poljoprivrede a ljudi iz cele zemlje dolaze da uče od njih


Nemačko-holandski mladi par, Vivijen Šetler i Bau Kegels, pre deset godina doselio se u selo Jalovik, u blizini Šapca, gde je započeo proizvodnju biodinamičke hrane. Na sedamnaest hektara, oni uzgajaju oko pedeset različitih vrsta povrća, žitarica i lekovitog i začinskog bilja na potpuno prirodan način.
Vivijen je u Srbiju prvi put došla 2002. godine, kao učesnik seminara o biodinamičkoj poljoprivredi, i već tada je znala da će ostati u našoj zemlji. Lingvista po obrazovanju, čari sela otkrila je prvi put u Srbiji i prepustila im se bez ikakvog iskustva. Ubrzo joj se priključio i partner Bau, nesvršeni filozof i arhitekta. Kupili su staračko domaćinstvo u selu Jalovik i započeli nov život.
- Od ranog detinjstva bila sam dete prirode. Povezanost sa prirodom izgradila sam, pre svega, u bašti svojih roditelja - priča Vivijen.
Da bi volontirali na ovoj velikoj organskoj biodinamičkoj farmi, mladi dolaze iz celog sveta a oni ih uče zdravom životu, hrani bez pesticida i herbicida, ponajviše kako da sačuvaju ono što nam je priroda poklonila.
Da bi sve stigli, njihov dan počinje u šest i trideset ujutru.
- Probudimo decu, pripremimo ih za vrtić, onda muzemo koze i krave, čistimo đubrivo, punimo vodu, izvedemo stoku na pašnjake i zalivamo rasad, sirimo... U pola deset doručkujemo. Oko deset kreću radovi u njivi. Onda pravimo pauzu do pola pet i ponovo idemo da radimo. Završavamo uveče oko pola devet, tada večeramo - kaže naša sagovornica.
Ali, da bi plodovi bili dobri, oni ne gledaju u nebo već prate kosmičke konstelacije i na osnovu položaja planeta određuju kada će šta sejati. Ako sade biljku kod koje im je važno da dobiju lep i zdrav koren, Viv i Bau gledaju da li su zvezde „naklonjene” bujanju korena. Salatu, kod koje je važan list, sadiće kada je mesec u vodenom znaku, u ribama, raku ili škorpiji.
- Recimo, kad je mesec u znaku korena, to je devica, što predstavlja zemlju. Tada se seje šargarepa. Kada je mesec u znaku lava, to je vatra i tada se seju paprika, paradajz, plavi patlidžan. Praćenjem prirodnog ritma, održava se kvalitet. Proizvodi su boljeg kvaliteta i traju duže. Sir je masniji i ukusniji - priča Vivijen.
Na imanju u Jaloviku gaje i autohtone vrste životinja, krave buše, koze i patke i proizvode heljdino brašno. Kod njih se tačno zna šta ko radi, pa Bau ima zadatak da samelje brašno.
- Ja sam studirao filozofiju, pa arhitekturu, i na kraju građevinu. Teško je učiti, ali je teško i raditi na selu. Naučio sam da vozim traktor i na tri i na četiri noge - priča kroz smeh Bau.
Kada su se doselili pre deset godina, komšije su bile nepoverljive. Danas su gotovo sa svima prijatelji.

M.R.
Izvor: Magično bilje

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem