VRUĆIM ČAJEM PROTIV GLAUKOMA!

15.06.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 857 | Autor: | 0

Ispijanje više od šest šolja nedeljno smanjuje rizik od oboljevanja bez obzira na starost, indeks telesne mase, dijabetes ili pušenje


Glaukom je bolest oka do koje dolazi kad tečnost u oku oštećuje očni nerv, a ako se ne leči, može da izazove slepilo. Mnogi ljudi nisu ni svesni da boluju od glaukoma, a uprkos tome što se češće pojavljuje kod starijih osoba, može se razviti i kod dece i novorođenčadi. U svetu od povišenog očnog pritiska boluje oko 57,7 miliona ljudi.
Istraživanjem posvećenim ispitivanju uticaja kofeina na očni pritisak uzgred je otkriveno da ispijanje vrućeg čaja može da pomogne u smanjivanju rizika od glaukoma. Rezultati su dobijeni analiziranjem podataka dobijenih pregledom 1.678 pacijenata starijih od 40 godina.
Ukupno su pronađene 84 osobe s glaukomom, a to su iste osobe kod kojih je pronađeno da boluju od dijabetesa i da nisu pušači. Nije dokazano da je ispijanje kafe, sokova i ledenih čajeva ikako povezano s glaukomom, niti da bolest zavisi od konzumacije kofeina.
Međutim, primećeno je da jako mali broj onih koji ispijaju vruć čaj, i to oni koji piju više od šest šolja nedeljno, pokazuju simptome glukoma, i to bez obzira na starost, indeks telesne težine, dijabetes i pušenje. Kod ovih ispitanika utvrdjeno je da imaju 74% manje šansi od razvitka glaukoma od onih koji ne piju vruć čaj.
Doktorski tim pretpostavlja da su za to zaslužne hemikalije koje ispušta čaj.

Uprkos zanimljivim rezultatima, većina lekara i dalje je skeptična i upozoravaju da se ovom istraživanju posvetilo premalo vremena kako bi se sa sigurnošću došlo do bilo kakvog zaključka.

Osobe starije od 40 godina na očne preglede bi i dalje trebalo da idu svake dve godine, a u slučaju bilo kakvog sumnjivog simptoma, trebalo bi odmah posetiti lekara.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem