EMOCIJE DODAJU KILOGRAME

21.06.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 530 | Autor: | 0

Nutricionistkinja Dana Džejms otkriva neočekivanu metodu mršavljenja


Sertifikovan stručnjak za ishranu i omiljena nutricionistkinja slavnik poput Margo Robi, Dana Džejms, objašnjava da je ključ uspešnog mršavljenja u ravnoteži emocija.
Dana Džejms tvrdi da “neizražene emocije” leže u srcu problema s telesnom težinom jer, dodaje, “ako su emocije zaglavljene u vama, isto će se dogoditi i sa vašim kilogramima”.
Ideja o ulozi emocija u našem procesu mršavljanja “često je zanemarena zato što se emocije ne mogu izmeriti, tvrdi Džejms i u knjizi “Arhetipska ishrana” otkriva da je prvo što pita svoje klijente: Postoji li nešto što nikome ne otkrivate, šta krijete u sebi?

Osobe kojima nastoji da pomogne uglavnom joj otkrivaju probleme koje imaju s partnerom ili majkom, a u nekim slučajevima radi se i o ozbiljnim problemima iz detinjstva.

“Tada im savetujem da, zavisno od ozbiljnosti onoga što ih opterećuje, svoje probleme zapišu na papir, razgovaraju s prijateljem ili posete psihoterapeuta“, kaže Džejms.

Prijatan i smiren obrok povezivan je oduvek s normalnom telesnom težinom, kaže Dana Džejms i podseća da je jedna studija pokazala da čak 75 posto gojaznih osoba pati od trauma iz detinjstva ili mladosti, što im se dugoročno odrazilo na zdravlje probavnog sistema.
“Bez obzira radi li se o porodičnom zanemarivanju ili razvodu roditelja, sve ono što vas muči, nemojte gutati. Izbacite sve”, slikovito se izrazila Džejms, namerno poistovećujući lične traume s hranom.

Uz sve to, Dana daje i konkretne savete vezane za životne navike:
“Dovoljno se odmarajte i spavajte, konzumirajte probiotike za ravnotežu crevnih bakterija i izbegavajte hranu koja podstiče upalne procese u telu poput glutena i mlečnih proizvoda,” sugeriše američka nutricionistkinja.

Evo još nekoliko zanimljivih saveta za uspešnu kontrolu težine:
Hormoni – Dana savetuje da pazite na nivo insulina, estrogena i kortizola
Spavanje – manje od 8 sati sna pojačava apetit
Neravnoteža crevnih bakterija – takvo stanje može poremetiti rad organa za varenje i izazvati konstipaciju
Upale – najčešći uzroci upala su gluten i mlečni proizvodi, tvrdi Džejms
Lekovi – neki antidepresivi mogu dovesti do porasta telesne težine
Neizražene emocije – brojna istraživanja pokazuju da traumatična iskustva dovode do učestalog preedanja.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem