NAVIJAČI, PRE UTAKMICE OBAVEZNO PROČITAJTE OVAJ TEKST!

22.06.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 361 | Autor: | 0

Meč Francuske i Holandije na Evropskom fudbalskom prvenstvu 1996. bio je toliko stresan da se u Holandiji povećao broj smrti izazvanih srčanim i moždanim udarima za 50 postoDok ekipa igra dobro, u telu navijača podižu se nivoi dopamina koji signale zadovoljstva i uzbuđenja šalje u mozak. Kad ekipa za koju navijamo izgubi, mozak proizvodi enormne doze kortizola, hormona koji telo otpušta kad je pod stresom.
- Dok je naša ekipa na terenu nadmoćna, mozak otpušta dopamin, koji je odgovoran za pravilan rad sistema nagrađivanja, objašnjava klinički psiholog, dr Ričard Šuster. Ako tim gubi, telo preplavljuje kortizol, hormon koji nastaje u nadbubrežnoj žlezdi, a koji doslovni bukti kad je telo pod stresom.
- U najgorem slučaju, u mozgu se doslovno može obustaviti proizvodnja serotonina, koji se naziva hormonom sreće, što će uticati na jak osećaj ljutnje - kaže Šuster.

- Kad vas pre utakmice preplavi osećaj teskobe, to nije plod vaše mašte. Nekoliko istraživanja pokazalo je da navijači, baš kao i igrači, pre važnih utakmica postaju intenzivno teskobni. Takođe, dok naš tim pobeđuje, mozak može pasti u stanje ekstremne uzbuđenosti. Ako vaš tim pobedi u utakmici koja se igra u kasnom večernjem terminu, vi ćete vrlo verovatno biti rasanjeni kao da je podne, iako je utakmica završila u sitne sate.
Za stanje ekstremne uzbuđenosti, zadužen je adrenalin: srce ubrzano udara, krvni pritisak raste, a povećane doze krvi odlaze u srce i mišiće. Pritom se obustavlja dotok krvi u ostale organe, poput probavnog sistema i zato u trbuhu osećate leptiriće.

- Emocije je teško kontrolisati, stanje na terenu vas vrlo lako može ’usisati’, i neophodno je da upamtete da sport služi za zabavu, da je čin opuštanja od problema s kojima se susrećemo u životu. Zato i poraze i pobede ne bi trebalo toliko primati k srcu - savetuje psiholog Šuster.

Da neizvesne utakmice mogu biti pogubne, pokazuje studija koju su sproveli naučnici holandskog Medicinskog centra tokom Evropskog fudbalskog prvenstva 1996. Tada je tokom susreta Holandije i Francuske broj smrti izazvanih srčanim i moždanim udarima skočio za 50 posto.

- Za sve je kriv stres u kombinaciji s ogromnim količinama alkohola, cigareta i masne hrane koje su navijači doslovno ’gutali’ tokom utakmice - rekao je vođa studije, profesor Didrik Grobe.
Holandski lekari savetuju zato navijačima osetljivijeg zdravlja i srčanim bolesnicima da pre važnih utakmica koje prate popiju aspirin ili lekove za srce.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net