NEROĐENE BEBE VOLE MOCARTA I VILIDŽ PIPL

23.06.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 206 | Autor: | 0

Fetusi ne vole Šakiru ni Adele, dok im klasična muzika uopšteno više prija


Poznato je da nerođene bebe najbolje reaguju na klasičnu muziku, a naučnici iz španskog Instituta Markes u Barseloni testirali su i koga posebno ne vole.

Naučnici su upoređivali reakcije 300 fetusa izloženih klasičnoj, tradicionalnoj i pop-rok muzici, a rezultate su predstavili na 5. Međunarodnom skupu za muziku i Medicinu u Barseloni. Posmatrano pomeranje usta i jezika fetusa starosti između 18. i 38. nedelje trudnoće jer se smatra da fetusi ove pokrete ne izvode bez podsticaja ako su u drugom i trećem tromesečju razvoja.

Svaki fetus bio je izložen miksu od 15 pesama iz sva tri žanra. Najveću reakciju izazvala je klasična muzika (84 posto), sledi tradicionalna sa 79 posto, a najmanje reakcije izazvala je pop-rok, samo 59 posto.

Nije poznat razlog zašto je nerođenim bebama najdraža klasika, ali naučnici smatraju da je zato što se najduže održala.

- Muzika je oduvek oblik komunikacije među ljudima. Komunikacija zvukovima, gestovima i plesom bila je prisutna pre govora, a prvi govor bio je više muzikalan nego verbalan. I dalje sa bebama razgovaramo višim, piskutavim glasom. Znamo da bebe na to reaguju i svesne su da im se obraćamo - pojasnila je dr Marisa Lopez - Tejhon, direktorka Instituta Markes.

Iako su fetusi znatno bolje reagovali na klasiku nego na muziku novog doba, neke pesme znatno su se bolje kotirale od drugih. Tako je, na primer, Mocartova “Mala noćna muzika” izazvala reakciju kod 91 posto beba, baš kao i tradicionalna božićna pesma, a u stopu ih sa 90 posto reakcija prate Kvin sa “Boemskom rapsodijom” i Vilidž pipl sa “YMCA”. Bah, Prokofjev,i Štrausov “Radecki marš” i Betovenova “Oda radosti” izazvali su reakcije kod 72 do 87 posto fetusa pa je klasika izbila na vrh.

Tradicionalni afrički bubnjevi, japanska, indijska i meksička muzika su u sredini, a najlošije je prošla Šakira. Njena “Vaka vaka” rasplesaće većinu populacije ali ostavila je čak 50 posto nerođenih beba potpuno indiferentnim. Adel sa “Someone like you” uspela je da “dotakne“ samo 60 posto fetusa, a Bi džiz sa “Too much heaven” 59 posto.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem