CRNI KIM I RIMSKA KAMILICA PROTIV LETNJIH ALERGIJA

14.07.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 598 | Autor: | 0

Dr Bojana Maksimović, specijalizant dermatologije i aromaterapeut, savetuje koja eterična ulja i hidrolate da koristite kod letnjih alergija


U trenucima kada imamo manjak energije ili nas nešto muči psihički i fizički, tražimo pomoć kroz ono što nam je lepo i prijatno. Esencijalna ulja i aromaterapija mogu da budu jedno takvo sredstvo. O pomoći kod sezonskih problema izazavnih letnjim alergijama razgovarali smo sa dr Bojanom Maksimović, specijalizantom dermatologije i aromaterapeutom.

Mnoge ovih dana muče i alergije. Šta preporučujete?
- Prvo što treba da uradite da biste pripremili organizam za sezonu alergija je detoksikacija. U praksi, za ovaj tretman dobro se pokazala tinktura artičoke, korena maslačaka i čička.

Da li je ulje crnog kima prvo ulje izbora kod alergija?
- Oralno uzet crni kim povoljno deluje na oslabljeni imunitet, česte upale gornjih i donjih disajnih puteva, gastrointestinalne tegobe (grčevi, otežana probava, infekcije i hemoroidi), autoimune bolesti (multipla skleroza), a koristan je i kao dodatna terapija kod dijabetesa i karcinoma. Nanesen na kožu deluje na niz dermatoloških problema (akne, ekcemi, neurodermitis, psorijaza, gljivice, lišajevi).
Ublažava sve simptome alergija, deluje kao bronhodilatator i olakšava disanje, a svojim antibiotskim uplivom sprečava razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija koje se često javljaju uz sezonske alergije.
Sa upotrebom crnog kima u prevenciji alergijskih simptoma najbolje je početi dva meseca pre pojave alergena u prirodi i treba ga piti tokom trajanja i mesec dana nakon nestanka alergena. Važno je da ulje crnog kima bude hladnoceđeno i nerafinisano, a pije se u dozi od jednog do pet mililitara tri puta dnevno, nakon obroka.

Kako ublažiti svrab i nadraženost očiju kod alergija?
- Uspešno se tretira hidrolatima koji moraju biti mikrobiološki čisti i bez alkohola etanola ili drugih konzervanasa. Najbolji odabir je hidrolat rimske kamilice (Chamaemelum nobile) i hidrolat mirte cineol (Myrtus communis).
Pomešajte po 100 ml hidrolata rimske kamilice i 100 ml hidrolata mirte cineol. Svaki dan, ujutru i uveče, natopite vatu sa ovom kombinacijom hidrolata, legnite i stavite kao oblog na zatvorene oči (hidrolat NE treba kapati u oči). Ostavite oblog da deluje 10 do 15 minuta. Oči vas neće svrbeti, a ova kombinacija pomaže i kod konjuktivitisa.

Izvor: časopis Magično biljeKomentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net