MOJE ISKUSTVO: NAPADE PANIKE I SRČANE PROBLEME SANIRAO SAM ČAJEVIMA

18.07.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 1248 | Autor: | 0

Dragiša Paić je traumatična iskustva uspeo da prevaziđe promenom navika i načina ishraneAnksioznost i napadi panike relativno su čest problem današnjice. Blag osećaj straha nikada nije naodmet, međutim, kada neko bezrazložno počne da se plaši, to ume da bude vrlo neprijatno i iscrpljujuće. Tako je bilo i Dragiši Paiću (36), koji se sa patološkim strahom i napadima panike suočio vrlo mlad. Traumatična iskustva tokom rata u Hrvatskoj nisu samo stvorila panične napade, već i probleme sa srcem, Dragiša je relativno rano počeo da pije lekove. Danas on vodi aktivan život i uživa u njemu punim plućima.
- Prvi problem sa napadima panike pojavio se 1996. godine. U to vreme bio sam učenik osnovne škole. Napadi su trajali oko mesec-dva i prošli su sami od sebe. Ali ako se ne izlečite kada se prvi put pojave, napadi se vrate, sledeći put jači. Bila je 2008, imao sam dvadeset i šest godina, i panični napadi su se vratili u mnogo ozbiljnijoj formi. Pojavili su se i imali sve propratne simptome: visok pritisak, ubrzan puls, trnjenje ruku i nogu, grčenje mišića, vrtoglavicu i strah od smrti. Plašio sam se da izađem iz kuće, da vozim auto. Čim bih izašao među ljude, počeo bih da se gušim i osećao sam vrtoglavicu.
Dragiša je osećao da nešto nije u redu i sa srcem. Otišao je ponovo kod lekara žaleći se na srčane probleme.
- Imao sam povišen pritisak i lekari nisu mogli precizno da utvrde uzrok. Dobio sam presolol, koji je trebalo da smanji otkucaje srca. Dali su mi i hemokvin za povišen pritisak i bensedin po potrebi. Terapija nije mnogo pomogla - ističe gospodin Paić.
Dragiša je koristio svoja tri leka, ali nije osetio neko poboljšanje. To ga je nateralo da krene u potragu za nekim drugim metodama.
- Razmišljao sam o tome kako su svi nalazi u redu i naizgled sam bio zdrav, a ja sam pio lekove i nisam se osećao dobro. Tražio sam odgovor na pitanje: Zbog čega se dešavaju napadi? Kako se boriti sa tim? Naišao sam na priče ljudi kako su se izborili sa njima. Njihov recept je bio: promena načina života. Svakom je nešto drugo pomagalo: sport, alternativna terapija... Odlučio sam se da probam da izbacim tablete i ubacim alternativne lekove. Okrenuo sam se sportu, počeo da šetam, trčim po deset kilometara, bicikl vozim po tri sata i više, idem na borilačke veštine... trudim se da budem što aktivniji. I ono što je veoma važno - vežbe ‘pet tibetanaca’.
Počeo sam da pijem čaj od bosiljka koji su i naše bake koristile. Jača imuni sistem, štiti srce i krvne sudove a istovremeno opušta i smiruje, odličan je i za probavu. Osim čaja, koristio sam razne biljne tinkture, grčko seme koje je izvor mangana, bakra, gvožđa, magnezijuma, odličan je i za muškarce koji imaju problema sa potencijom ali je korišćeno kao doping u staroj Grčkoj, tako da sam i ja počeo da ga koristim jer stalno treniram i mnogo radim.
Glog je veoma dobar za zdravlje srca i mozga, uz to je i jak antioksidant, ali ga treba uzimati mesec-dva pa onda napraviti pauzu od mesec dana. Kamilicu i nanu pijem obavezno pre spavanja jer smiruju i olakšavaju mi da lakše zaspim. Zeleni čaj pijem tokom dana jer ubrzava metabolizam.
Način ishrane mi je ostao isti, nisam ga previše menjao. Omiljena hrana su mi slanina, jaja i mlečni proizvodi. Ubacio sam više voća i povrća. Jedino što hleb, peciva i kolače izbegavam za večeru, a kad imam krompir za ručak, onda ne jedem hleb.
Ipak, dešavalo se, na primer, da neko hvali čaj od matičnjaka, a meni ne odgovara, već mi više prija kamilica. Prva poboljšanja osetio sam već posle dva meseca nakon što sam počeo da pijem čajeve, trčim, šetam i radim ‘tibetanace’.
Prošlo je dosta vremena od kako je Dragiša počeo sa novim načinom života. On se i danas pridržava svega oseća se bolje i ne oseća nikakvu nelagodu i nerealan strah.
- Ima deset godina od kada sam izbacio propisanu terapiju i od tada sam imao svega desetak napada. Redovno pijem čajeve, koristim alternativnu terapiju i osećam se odlično, zaključuje Dragiša Paić.

M. Vidojković
Izvor: časopis Magično bilje

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem