OTROVI U KUHINJI

AKTUELNO | Pregleda: 854 | Autor:

10 kuhinjskih stvari koje ispuštaju opasne materije


Pazite od kakvog su materijala napravljeni vaše posuđe i druga kuhinjska pomagala koje svakodnevno koristite. Mnoga od njih ispuštaju hemijske supstance koje se tokom vremena talože u telu i tako dovode organizam u opasnost.
Na primer, kada se zagreje na visokoj temperaturi, posuđe od teflona ispušta otrovne materije u hranu. Među tim jedinjenjima se nalazi i perfluoroktanska kiselina (PFOA) za koju se veruje da je kancerogena. Istraživanje naučnika sa Univerziteta Virdžinija u SAD je pokazalo da PFOA može izazvati i druge probleme u telu: loše deluje na srce, krvne vene, štitnu žljezdu, debelo crevo...
Što je nivo perfluoroktanske kiseline u telu veći, veći je rizik od obolevanja. Osim toga, PFOA se u telu može zadržati godinama.
- Teflon se skriva na mnogim mestima. Poznato je da teflon, kada se zagreje, otpušta mešavinu od 15 toksičnih čestica i gasova. Preporuka je da birate posuđe od nerđajućeg čelika, livenog gvožđa ili emajla - kaže dr Aleks Stjuart.
Ona je nabrojala još neke stvari koje mogu sadržavati opasni teflon:
1. Konac za zube
2. Kokice za mikrotalasnu
3. Pegle za veš
4. Prese za oblikovanje kose
5. Plehovi, tiganji, posuđe
6. Papir za pečenje
7. Tepisi
8. Kauči
9. Vodootporne maskare
10. Sijalice
Aleks Stjuart je upozorila i na plastične posude, ali i na ostali pribor koji ljudi stavljaju u mikrotalasnu ili ga koriste tokom kuvanja. Oni ispuštaju štetne toksine u hranu i tako ulaze u telo. Bolji izbor su nerđajući čelik ili drvo.Komentari