POSAO OD KOGA SE NE DOBIJAJU BORE

AKTUELNO | Pregleda: 548 | Autor:

Hercegovina zemlja stvorena za uzgoj smilja


Poznato je da je za neodoljive, aromatične karakteristike smilja i vrhunski kvalitet njegovog eteričnog ulja, koje se traži na tržištu širom sveta, potrebno krševito tlo i obilje sunčevih zraka.
Upravo ti uslovi, kraško hercegovačko tlo i klima koja ima više od dve stotine sunčanih dana u godini sa vrlo kratkim zimama, daje smilju poseban kvalitet.

- Našim plantažama devičanske čistoće, do prve sadnje 2014. godine, jedini prijatelj bila je isključivo priroda. Više od 400.000 sadnica posadili smo na trinaest hektara. Bili smo prvi u Hercegovini koji smo pokrenuli ovako nešto - kaže Mario Luburić, direktor firme „Omnimerkur” koja se bavi proizvodnjom etarskog ulja smilja i nastavlja:
- Sve vreme biljke se neguju, tretiraju, beru i prerađuju pod budnim okom agronoma, vodeći se isključivo principima organske proizvodnje. Kako su plantaže okružene ,nedirnutom prirodom, nema ni bojazni od uticaja okolnih zagađivača.
Odmah po branju smilja, izbegavajući i najmanji gubitak njegovog kvaliteta, smilje se prerađuje u sopstvenoj destileriji. Tehnološke mogućnosti firme „Omnimerkur” mogu da prerade deset tona smilja dnevno.
- U punom prinosu naše dve plantaže dobijamo više od 160 litara devičanski čistog eteričnog ulja smilja. Potom, prema potrebi i zahtevima tržišta, šaljemo na adrese naših kupaca koji traže isključivo organski proizvedeno ulje.
Do sada smo proizveli oko 640 litara ulja koje smo plasirali na tržište EU, Sjedinjenih Država i Kanade.

Biljka večne mladosti
Zbog svog antialergijskog, antikoagulantnog, antiseptičkog, diuretskog, fungicidnog i inflamantornog delovanja smilje se naziva i „biljkom večne mladosti” i „besmrtnom biljkom”. Ne čudi zato velika potražnja u industriji parfema, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.
Naziv helichrysum potiče iz starogrčkog Helios, što znači sunce, i Chrysos što znači zlato,a odnosi se na boju cvetova. Naziv everlasting, ili immortelle (besmrtnost), koristi se kao naziv za ovu biljku, jer ostaje žute boje i kada se osuši.
Smilje je polužbun, sivkaste boje stabljike. Stabljika je visoka 10-50 cm, uspravna, u gornjem delu razgranata, obrasla duguljastim listovima. Ima drvenast, vretenast rizom iz koga se svake godine razvija više desetina cvetonosnih stabljika. Listovi su uski, dlakavi, sivkastozelene boje. Na vrhu stabljika nalazi se nekoliko cvetnih, zbijenih, grozdastih glavica sa cvetovima izrazito zlatnožute boje. Sve grane se završavaju cvastima. Gornji cvetovi imaju kraće drške, a donji duže, tako da su cvetovi približno u istoj ravni. Cvetovi nakon oplodnje brzo sazrevaju, a cvetna loža se otvara i prosipa seme. Seme je veoma sitno, izduženog oblika, mrke do crne boje i raznosi se vetrom. Cveta od juna do septembra. Smilje je otporno na niske temperature, odlično podnosi i dugotrajnu sušu, pa je zato Hercegovina plodno tlo za razvoj ovog bogatog bilja.

Komentari