PREPOZNAJTE HORMONSKU (NE)RAVNOTEŽU

27.08.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 761 | Autor: | 0

Akne, nesanica, glavobolje, umor, znojenje ili gubitak kose simptomi su nepravilnog lučenja hormonaČesto kada se ne osećamo dobro kažemo da su za to krivi hormoni. Ipak, u većini slučajeva nije nam dobro iz drugih razloga. Kako da ih prepoznate kada su hormoni zaista u neravnoteži?

Iznenadna pojava akni
Akne i mitiseri nastaju usled zapušenih pora. Međutim, doktori tvrde da iznenadna pojava akni može da bude izazvana hormonskim promenama u telu. Na primer, veoma nizak nivo androgenih hormona dovodi do pojave akni na celom telu.

Česte glavobolje
Razlog za česte glavobolje (osim umora i stresa), može biti nizak nivo estrogena. Estrogen je ženski hormon koji se proizvodi u jajnicima i kontroliše metaboličke procese u mozgu i kičmenoj moždini. Zato ako ga ima premalo ili previše, to može da bude razlog migrena i konstantno lošeg raspoloženja.

Pojačano znojenje
Iznenadno znojenje ili temperatura jesu najčešći znaci da nešto nije u redu sa ravnotežom hormona. Hormoni kontrolišu temperaturu tela, pa ako dođe do neke neravnoteže, možete da osetite iznenadni udar toplote. Ovaj simptom je uobičajen nakon menopauze kada je nivo hormona veoma nestabilan. U ostalim slučajevima, ovaj simptom ukazuje da postoji neki problem u organizmu.

Česta nesanica
Insomnija može da bude povezana sa niskim nivoom progesterona. Progesteron je prirodni relaksant, on opušta, smiruje i normalizuje san. Promene u nivou ovog hormona često vode do nesanice. Nivo estrogena i progesterona je veoma nizak kod žena koje su se tek porodile. Zato žene imaju problem sa snom u ovom periodu. Međutim, to ne bi trebalo da se dešava u drugim situacijama.

Stalan umor
Svako od nas oseti umor s vremena na vreme, ali osećaj umora sve vreme, čak i kada odmarate, može da bude znak hormonske neravnoteže. On je obično znak da postoje problemi u proizvodnji hormona štitne žlezde.

Iznenadna promena u težini
Manjak ili višak određenih hormona može da dovede da natera telo da čuva masti, a gubi mišiće. Na primer, visok nivo estrogena, kortizola ili insulina sa niskim nivoom testosterona može da dovede do skladištenja masti na stomaku. Nizak nivo hormona štitne žlezde usporava metabolizam i dovodi do povećanja telesne mase.

Gubitak kose
Prekomerni gubitak kose može biti uzrokovan hormonima štitne žlezde, insulinom ili testosteronom. Na primer, testosteron čini muškarce većim i dlakavijem. Međutim, kada žene imaju visok nivo testosterona, često počnu da ćelave. Pod određenim uslovima, hormoni nastali iz testosterona pokušavaju da unište folikulu dlake što dovodi do gubitka kose.

Problemi sa varenjem
Većina ljudi je verovatno u nekim situacijama imala stomačne probleme usled nervoze zbog nečega. Takav efekat je izazvan velikim otpuštanjem hormona usled stresa. Visok nivo estrogena utiče na mikrofloru u crevima. Druge studije su pokazale da visok nivo hormona u jajnicima dovodi do grčeva i bolova u stomaku.

Nekontrolisani napadi gladi
Naše telo sintetiše hormone koji su odgovorni za apetit i glad. Neravnoteža ovih hormona dovodi do nekontrolisanih napada gladi. Doktori su otkrili da dva hormona moraju biti u ravnoteži kako bi kontrolisali glad – leptin i grelin. Leptin smanjuje osećaj gladi kada nešto pojedemo, a grelin čini suprotno.

Zaboravnost
Konstantna zaboravnost i slabo fokusiranje mogu da budu uzrokovani različitim faktorima, uključujući hormonsku neravnotežu. Opet, radi se o niskom nivou estrogena i kortizola. Nizak nivo estrogena dovodi do zaboravnosti i nesposobnosti da se fokusiramo. Nizak nivo kortizola utiče na kratkoročno pamćenje.

Promene u veličini grudi
Iznenadni pad estrogena utiče na vlažnost i elastičnost kože. Grudi gube oblik, volumen i menjaju veličinu. Unutar samih grudi se mogu napipati kvržice koje mogu da vas uplaše.
Najčešće, promene u grudima se retko dešavaju i uglavnom nisu povezane sa rakom. Najčešći razlog za te promene jesu hormonske promene i menopauza.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem