ČAJEVI OD KAMILICE I ŠIPKA SMIRUJU STOMAK

28.08.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 446 | Autor: | 0

Posle trovanja hranom važno je obezbediti telu dovoljno tečnosti, mirovati, jesti dvopek i slane štapiće


Iako je leto, zbog visokih temperatura, najčešće doba kada nastupaju trovanja salmonelom, infekcija je moguća tokom cele godine, prvenstveno zbog lošeg načina čuvanja i pripreme namirnica. Šta da radite ako "zakačite" salmonelu?

Za salmonelu je karakteristično što može, uz bolove u želucu, izazvati i povišenu temperaturu. Kada će se trovanje salmonelom manifestovati, zavisi od fizičkog statusa i imuniteta ali i toga šta je osoba jela i pila. Najčešće prve posledice trovanja nastupaju 12 do 48 sati nakon unosa kontaminirane hrane.

Pravila brzog oporavka posle trovanja hranom
Kod salmonele neophodno je sprovesti odgovarajuću dijetu i piti što više tečnosti koja ne iritira želudac, najbolje neki blag, mlak čaj, na primer, od šipka, crni ili čaj od kamilice.

Dijeta

Potrebno je dva dana sprovoditi strogu dijetu - tada se jede samo dvopek i pije mlak čaj, eventualno malo slanih štapića. Samo tako će se organi za varenje vratiti u normalu.

Ne pijte antibiotike na svoju ruku
Ljudi sa otrovani salmonelom trebalo bi da miruju jer imaju jake bolove u trbuhu. Uzimanje antibitika bez lekarskog saveta može da pogorša simptome.

Bacite hranu na koju sumnjate
Ako posumnjate da je neku konkretna hrana uzočnik trovanja, bacite je, da se još neko ne zarazi. To često mogu biti kolači čuvani na sobnoj temperaturi ili u frižiderima koji ne hlade kako treba.

Ishrana posle tri, četiri, pet dana
Već treći dan možete eventualno pojesti posan sir ili pola banane, a ako je probavni sistem miran i ne dolazi do pojačanja simptoma, četvrti dan se može pojesti blaga supa. Peti se dan još se eventualno jede supa, ali se može preći polako na drugu hranu. Ako se držite dijete, simptomi bi trebalo da prođu sami od sebe i tada nije potrebno da idete kod lekara.

Deca, stariji i osobe sa oslabljenim imunitetom
Mlađa deca, stariji i oni slabog imuniteta kao i oboleli od teških bolesti trebalo bi da posete lekara odmah nakon pojave prvih simptoma, a posebno stanje ne smiruje ili se pogoršava tokom jednog ili dva dana.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net