VIRUS ZAPADNOG NILA: 213 ZARAŽENIH, 21 PREMINUO. PREPOZNAJTE SIMPTOME BOLETI NA VREME

30.08.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 521 | Autor: | 0

Ukoliko se nakon ujeda komarca pojave znaci encefalitisa - povišena temperatura, slabost mišića i/ili konfuzija, odmah zatražite lekarsku pomoć!Alarmantni podaci nedavno su objavljeni: do 28. avgusta u Srbiji je registrovano 213 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila, od kojih je 21 imao smrtni ishod, saopštio je Institut "Batut".

Kako da prepoznate da li vas je ujeo zaražen komarac?
Najveći broj osoba, čak 90 posto, koje ujede zaražen komarac neće osetiti nikave simptome. Preostalih deset posto osetiće simptome slične gripu: telesna temperatura se naglo povećava, prisutna su glavobolja i umor, kao i bol u grlu, leđima, mišićima i zglobovima. Ova bolest ponekad izaziva i blagi prolazni osip i uvećanje limfnih čvorova, a posle ovih tegoba najčešće nastupa ozdravljenje.
Kod posebno ugroženih kategorija stanovništva, naročito kod starih osoba, virus Zapadnog Nila može da izazove ozbiljnu bolest koja deluje na moždano tkivo. Kada dovede do aseptičnog meningitisa ili encefalitisa - upale mozga, reč je o njenom neuroinvazivnom obliku, koji zahteva hospitalizaciju.

Ukoliko se kod osobe jave prvi znaci encefalitisa kao što su povišena temperatura, slabost mišića i/ili konfuzija, potrebno je da odmah zatražiti lekarsku pomoć. Simptomi ove varijante groznice su i glavobolja, ukočen vrat, tupost, dezorijentisanost, koma, treme, konvulzije (naizmenično grčenje i opuštanje telesnih mišića, usled kog se telo pacijenta trese), slabost mišića i paraliza.

U ozbiljnim slučajevima ova groznica može da izazove trajno oštećenje nerava, pa i da bude smrtonosna. Ponekad nakon preležane infekcije dolazi do gubitka pamćenja, teškoća prilikom hodanja, mišićne slabosti i depresije.
Za lečenje groznice Zapadnog Nila ne postoji specifična terapija. Kod težih slučajeva i osoba za koje se sumnja da su zaražene ovim virusom lečenje se sprovodi na odeljenjima intenzivne nege, uz primenu infuzija tečnosti i hrane, regulisanje disanja (prema potrebi i respiratorom) i stabilizaciju funkcija kardiovaskularnog sistema.

Da bi se sprečile komplikacija i sekundarne infekcije (upala pluća, mokraćnih kanala...) u lečenju se primenjuje i odgovarajuća simptomatska terapija antibioticima, kardiotonicima, antiedematoznim lekovima, antiepilepticima i drugim lekovima.

Za sada ne postoji odgovarajuća vakcina za zaštitu ljudi od virusa Zapadnog Nila.

Stopa smrtnosti je veća kod starijih osoba, naročito kod osoba iznad 75 godina života.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem