CITRONELA: PRIRODNO REŠENJE PROTIV KOMARACA

30.08.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 1385 | Autor: | 0

Eterično ulje citronele deluje i kao repelent, terajući insekte, i kao sredsvo za smirenje upale nakon ujeda


Čini se da komaraca nikad nije bilo više, a mnogi su prenosioci virusa Zapadnog Nila od kojeg je ove godine u Srbiji obolelo više od 200 osoba. Jedini siguran način da se od ovog virusa zaštitite je da sprečite male krvopije da vas ujedu.
Umesto industrijskih preparata, prirodan odgovor na komarce su eterična ulja koja deluju kao repelenti, među kojima se citronela ističe kao eterično ulje broj 1 kada je reč o zaštiti od insekata. Deluje kao repelent i insekticid na veliki broj insekata, a zbog protivupalnog dejstva ujedno ublažava i posledice uboda.

Citronelu koristite u spreju za raspršivanje kao repelent i osveživač prostora, u difuzeru ili nakapanu na papirnatu maramicu (ili neki prirodan materijal poput drveta ili kamena) ili u uljnoj mešavini za kožu.

Budući da eterična ulja lako isparavaju, zaštitu ponavljajte svakih nekoliko sati – nakapajte ulje u uljnu lampicu ili difuzer kad prestanete da osećate miris eteričnog ulja ili ga ponovo nanesite na kožu.

Sprej za raspršivanje
- 10 ml eteričnog ulja citronele
- 90 ml 70% alkohola
U tamnu staklenu bočicu s raspršivačem ulijte citronelu i alkohol. Dobro protresite.
Sprej koristite za osveženje prostora i zaštitu od insekata ili ga poprskajte po odeći i posteljini (u tom slučaju, može ostaviti mrlje).
Izbegavajte nanošenje na kožu.

Uljna mešavina protiv komaraca
- 5 ml eteričnog ulja citronele
- 95 ml biljnog ulja prema izboru
U tamnu staklenu bočicu ulijte citronelu i biljno ulje (badem, argan, suncokret…) i promućkajte. Nanosite na izložene delove tela (ne i lice.)

Napomena: Koristite kod dece starije od 12 godina i odraslih, a za zaštitu mlađe dece upotrebite sprej za odeću. Koristite samo eterična ulja proverenog kvaliteta.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem