DUBOKE BORE NA ČELU ZNAK SU SRČANIH BOLESTI

01.09.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 957 | Autor: | 0

Nakupljanja plaka prvo se vidi na krvnim sudovima na licu


Ljudi s dubokim borama na čelu imaju veći rizik da umru od kradiovaskularnih oboljenja, navodi se u studiji koju su radili naučnici iz Centralne univerzitetske bolnice u Tuluzu.
- Oni koji imaju više dubokih bora imaju 10 puta veći rizik da umru od srčanih bolesti, tvrdi vođa istraživanja dr Jolande Eskirol.

Iako dr Eskriol nije navela šta je veza između bora i oboljenja, ali je ponudila teoriju da bi to moglo biti stvrdnjavanje arterija u telu zbog sakupljanja plaka. S obzirom da su krvni sudovi na čelu vrlo mali, oni su osetljiviji na skupljanje ovih naslaga, što znači da bi to mogao biti rani znak preranog starenja.

Istraživanje je rađeno 20 godina, a u njemu je učestvovalo 3.200 odraslih zdravih osoba koje su imale 32, 42, 52 i 62 godine kada je istraživanje počelo. Svako je dobio bod zavisno od broja i dubine bora na njihovim čelima. Bodovi su bili u rangu od 0 do 3. Utvrđeno je da su oni koji su dobili jedan bod imali veći rizik da umru od kardiovaskularnih oboljenja od onih koji su dobili nula bodova, dok su oni s dva ili tri boda imali 10 puta veći rizik.

"Sam pogled na lice osobe može biti poput alarma i odmah treba osobu savetovati kako da se ponaša da bi se rizik od bolesti smanjio. Na prvom mestu su promene životnog stila, odnosno konzumiranje zdravije hrane i vežba", kazala je Eskirol.

Ovo je prva utvrđena veza između bora i kardiovaskularnih oboljenja, a dr Eskirol naglašava da, iakoj je potrebno uraditi dalja istraživanja, ova praksa može se koristiti u klinikama i ambulantama, jer ne košta ništa i nema negativnih posledica.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem