4 REŠENJA ZA TENZIONU GLAVOBOLJU

01.09.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 253 | Autor: | 0

Bistra glava uz pomoć masaže, pauza u radu, sport i grejanje potiljka


Procenjuje se da čak 80 odsto stanovništva u nekom periodu života pati od tenzione glavobolje.
Ovu vrstu glavobolje najčešće karakteriše osećaj napetosti oko cele glave, kao da na glavi postoji obruč koji steže. Javlja se i pritisak u predelu čela, kao i bolovi u mišićima na glavi, vratu i ramenima. Takođe se može javiti osetljivost na buku, kao i osetljivost kože glave, vrata i ramena na dodir. Tenzione glavobolje mogu biti epizodne - ako se javljaju ređe od 15 dana mesečno i traju oko 30 minuta do nekoliko sati, i hronične - ako se javljaju češće od 15 dana mesečno, čak i svakodnevno, i traju više sati dnevno. Procenjuje se da je 3% tenzionih glavobolja hroničnog tipa.

Šta možemo učiniti da ublažimo ove bolove?
Budući da je jedan od glavnih uzroka ovog tipa glavobolje stres, redovno bavljenje sportom pomoći će vam da direktno "napadnete" uzrok, a ne samo da ublažite neprijatne simptome. 30 do 40 minuta umereno intenzivne fizičke aktivnosti 3 do 4 puta nedeljno takođe će podstaći lučenje endorfina, koji prirodno smanjuju bol. Naročito se preporučuje hodanje, vožnja bicikla po ravnom terenu (ili sobnog bicikla), kao i plivanje.
Obratite pažnju na to kako sedite za računarom – udaljenost očiju od ekrana trebalo bi da bude 50 do 60 cm, dok bi vrh ekrana trebalo da bude u nivou očiju. Na svakih 15 minuta pravite male pauze od 20-30 sekundi tokom kojih ćete se fokusirati na neki predmet u daljini, a najmanje na dva sata ustanite i malo prošetajte.
Masaža, koju i sami možete praktikovati, ublažiće bolove. Vrhovima prstiju, malim, kružnim pokretima masirajte slepoočnice, predeo oko zgloba vilice, kožu glave (naročito iznad i iza ušne školjke). Masaža ramena i blaga istezanja mišića vrata i ramena efikasno mogu da ublaže glavobolju.
Blago grejanje vrata u predelu potiljka isto tako će doprineti opuštanju mišića i na taj način sprečiti pojavu bolova, odnosno ublažiti već postojeću tenzionu glavobolju.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 9h-18h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net