ZAŠTO JE DOBRO IMATI ŠIRI STRUK

13.09.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 628 | Autor: | 0

Dame sa par kilograma viška, strateški raspoređenih oko struka, imaju manje šanse da polome kosti


Debeljuškaste dame sa upadljivijim stomakom imaju jače kosti u odnosu na pripadnice nežnijeg pola kod kojih je taj deo tela savršeno oblikova, zaključili su australijski naučnici.

Jači pol ne bi smeo da se raduje zbog ove vesti, jer pravilo ne važi za muškarce, tvrde australijski istraživači sa Instituta za medicinska istraživanja "Garvan" u Sidneju, nakon istraživanja kojim je obuhvaćeno više od 1.000 zaobljenih muškaraca i žena starijih od 50 godina.
Oni tvrde da ravnomerno ugojene žene, čak i sa preteranim kilogramima, imaju najmanju šansu da dožive prelom. Za ovo otkriće postoje dva objašnjenja. Po jednom, razlog za snažne kosti krije se u činjenici da dame vremenom ojačaju noseći svoje masivnije telu u dužem vremenskom periodu.
Drugo, mnogo prihvatljivije objašnjenje je da žene koje talože salo oko struka imaju viši nivo estrogena, hormona koji utiče na kvalitet kostiju. Ovo je ujedno i odgovor zašto je na svetu sve više gojaznih ljudi, a sve manje preloma.
Stručnjaci, ipak, upozoravaju žene da suvišno salo u predelu struka čuva kosti, ali gojaznost ni u kom slučaju nije dobra za opšte zdravlje. Ističu i da najveću korist imaju žene sa viškom kilograma, ali koje nisu gojazne. Smatraju, takođe, da je nekoliko kilograma više generalno dobro za zdravlje.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem