10 RAZLOGA DA JEDETE MASLINE

15.09.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 1144 | Autor: | 0

Nutricionista Džon Samer savetuje sportiste, menadžere, roditelje i sve druge koji brinu o svom zdravlju da ovo voće ubace u dnevni jelovnik


Maslinovo ulje je na glasu, ali ni sam plod ove voćke ne treba zanemarivati. Američki nutricionista savetuje da ako želite da sačuvate srce i dobro zdravlje jedete masline i maslinovo ulje.
Džon Samer je nutricionista, travar i homeopatski lekar koji savetuje sportiste, menadžere i mnoge roditelje o prednostima komplementarne terapije za zdravlje i prevenciju.

1. Kardiovaskularne koristi
Masline sadrže zdrave mononezasićene masti, za koje je utvrđeno da smanjuju rizik od ateroskleroze i povećavaju „dobar” holesterol. Nedavna istraživanja pokazala su da mononezasićene masti, koje se nalaze u maslinama (i maslinovom ulju), mogu da smanje povišen krvni pritisak.

1. Kardiovaskularne koristi
Kad slobodni radikali izvrše oksidaciju holesterola, krvni sudovi se oštećuju a masnoća nakuplja u arterijama, što vremenom može dovesti do srčanog udara. Antioksidantne hranljive supstance u crnim maslinama sprečavaju oksidaciju holesterola i pomažu u prevenciji srčanih bolesti. Masline sadrže zdrave mononezasićene masti, za koje je utvrđeno da smanjuju rizik od ateroskleroze i povećavaju „dobar” holesterol.

3. Povećava nivo glutationa u krvi
Potrošnja maslina je povezana sa povećanim nivoom glutationa u krvi i poboljšanjem antioksidantnog kapaciteta. Glutation je jedan od najvažnijih antioksidansa u prirodi. Niži nivo glutationa u krvi povezuje se sa povišenim krvnim pritiskom, povišenim procentom telesnih masnoća i lošim zdravstvenim stanjem. Viši nivo dovodi se u vezu sa boljim zdravljem i prevencijom od bolesti raka.

4. Prevencija raka
Antioksidantna i protivupalna svojstva maslina prirodna su zaštita od raka jer hroničan oksidantni stres i hronična upala mogu biti ključni činioci u razvoju raka.
Crne masline su odličan izvor vitamina E koji neutralizuje slobodne radikale u masnom tkivu. Istraživanja su pokazala da ishrana sa dodatkom maslinovog ulja smanjuje rizik od raka debelog creva.

5. Manje bola
Masline, odnosno antioksidansi i protivupalne materije u njima, mogu da deluju kao prirodni ibuprofen. Zanimljivo je da 50 g maslinovog ulja sadrži količinu oleocanthala, čije je protivupalno delovanje slično kao desetina doze ibuprofena za odrasle.

6. Zdravlje kože i kose
Crne masline su bogate masnim kiselinama i antioksidansima koji hrane, hidriraju i štite kožu. Vitamin E u maslinama štiti kožu od UV zračenja, čime je čuva od raka kože i preranog starenja. Odlično je mazati se maslinovim uljem nakon tuširanja. Za zdravlje kose pomešajte žumance i maslinovo ulje i nanesite na kosu, a nakon nekog vremena kosu operite.

7. Zdravlje očiju
Jedna šoljica maslina sadrži 10% preporučene dnevne vrednosti vitamina A, koji je ključan za zdrave oči i omogućuje noću bolji vid. Deluje i protiv katarakte, makularne degeneracije, glaukoma i drugih očnih bolesti povezanih sa starenjem.

8. Dobar izvor gvožđa
Masline, pogotovo crne, bogate su gvožđem. Sposobnost crvenih krvnih zrnaca da prenose kiseonik po celom telu zavisi od prisustva gvožđa u krvi.

9. Manje alergije
Ekstrakti masline deluju kao antihistaminici na ćelijskom nivou. Blokiranjem receptora histamina jedinstvene komponente u ekstraktima masline mogu pomoći u smanjenju alergijske reakcije. Uključite zato masline u antialergijsku ishranu.

10. Zdravlje probavnog trakta
Često konzumiranje vitamina E i mononezasićenih masti u crnim maslinama povezano je sa nižim rizikom od raka debelog creva. Ove hranljive materije sprečavaju rak debelog creva neutralizovanjem slobodnih radikala. Maslinovo ulje ima i blagotvorno dejstvo na čir i gastritis, a šoljica crnih maslina sadrži 17% dnevne količine vlakana.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem