DOBRE BAKTERIJE ZA DOBRO RASPOLOŽENJE

18.09.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 2115 | Autor: | 0

Osim što regulišu varenje, probiotici pomažu i kod psihičkih tegoba


Sve je više dokaza da su promene raspoloženja u vezi s upalama i promenama u mikrobiomu, odnosno bakterijama koje su u probavnom sistemu.
Bipolarni poremećaj je iscrpljujuća bolest, što za pacijenta, što za njegovu porodicu i prijatelje. Manične faze bolesti mogu da naruše kvalitet života ovih ljudi.
Dešava se da su pacijenti danima hospitalizovani dok se njihovi simptomi ne stave pod kontrolu.
Nakon otpuštanja iz bolnice, postoji veliki rizik povratka bolesti, pa je potrebna vrlo pažljiva opservacija da bi se sprečio ponovni odlazak u bolnicu, piše dr Marčelo Kampos za sajt Harvardovog zdravstvenog izdavaštva.
Postoji jednostavan dodatak ishrani koji bi mogao da pomogne pri kontrolisanju maničnih epizoda bolesti.
Naime, sve je više dokaza da su promene raspoloženja u vezi s upalama i promenama u mikrobiomu, odnosno bakterijama koje žive u našem probavnom sistemu. Probiotici mogu pomoći kod raznih zdravstvenih stanja zahvaljujući protivupalnom učinku.
Naučnici sa Medicinskog fakulteta Džon Hopkins napravili su zanimljivu studiju da utvrde mogu li probiotici da pomognu otpuštenima iz bolnice nakon bipolarnih epizoda.
Zaključeno je da je zadržavanje na odeljenju smanjeno za 90 odsto u grupi koja je uzimala probiotike. Pacijenti koji su pili probiotike u proseku su ostajali u bolnici 2,8 dana, u poređenju sa 8,3 dana za one s placebom.
Ova studija podupire dokaze da crevna flora ima uticaja na psihičke bolesti.
- Ne znamo još uvek da li raznolikost crevnog mikrobioma utiče na maniju i bipolarni poremećaj - ističe dr Marćelo Kampos.
On objašnjava da istraživanje sugeriše da je upala u telu povezana s upalom u crevima, što može uticati na raspoloženje, barem kod teških slučajeva.
- Slične studije na pacijentima sa blažim simptomima depresije i šizofrenije našle su tek mali uticaj probiotika na raspoloženje. Potrebno je još puno podataka - objašnjava doktor u svom tekstu.
Dodavanje probiotika lekovima, koji pacijenti inače piju, jednostavno je, jeftino, nema popratnih pojava i pokazuje se efikasnim.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem