ZAMENITE BELI ŠEĆER ZDRAVOM ALTERNATIVOM

21.09.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 831 | Autor: | 0

Malteks je prirodan zaslađivač koji se dobija od ječma, izgledom podseća na med, a ukusom na pivoMalteks je zdrava alternativa šećeru – jedna i po kašičica malteksa dovoljna je da zameni kašičicu belog rafinisanog šećera.
Tamne je boje pa nas podseća na pravi prirodan „zreo“ med, a ukusom na pivo.

Često se koristi u prehrambenoj industriji kao prirodan zaslađivač u mnogim proizvodima.

Malteks se dobija posebnim procesom koji omogućava očuvanje hranljivih sastojaka, tako da u zaslađivaču i nakon prerade ostaju kvalitetni složeni ugljeni hidrati. Osim toga, u malteksu ostaju sačuvani i proteini pa je čest dodatak pićima za osobe koje su fizički aktivne. Malteks sadrži i niz važnih mikronutrijenata: vitamine A, B i E, minerale kao što je kalijum, fosfor, natrijum, magnezijum i gvožđe.

Malteks izaziva manje skokove šećera u krvi od belog i smeđeg šećera, tako da je pogodan za ljude koji žele da održe nivo šećera u krvi u određenim granicama. Ugljeni hidrati koje sadrži malteks smatraju se „dobrim“, a to su maltoza, glukoza i fruktoza.

Malteks ima i lekovita svojstva, umiruje kašalj, zbog čega se često i koristi kao prirodni lek protiv kašlja.

Glikemijski indeks ovog ječmenog ekstrakta je 42, što ne spada u niske, ali je opet znatno niže od šećera.

Kolači i peciva mogu se praviti sa ovim zaslađivačem umesto sa šećerom. Koristi se kao i drugi zaslađivači: dodaje se u čaju ili limunadu.
Može se koristiti i kao namaz.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem