DA LI JE BOLJE LETNJE ILI ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA?

21.09.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 221 | Autor: | 0

Većina ispitanih Evropljana glasala je za ukidanje zimskog vremena


Gotovo 80 odsto stanovnika Starog kontinenta želi da se ukine pomeranje časovnika. Ipak, i dalje nije najjasnije da li ćemo ostati na zimskom ili letnjem računanju, kao i koje je od ta dva bolje.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da je prvi problem kod letnjeg računanja vremena taj što su jutra prilično dugo mračna, a to nikako ne odgovara severnim zemljama gde zimi sviće dosta kasnije.
“Ispitivanje zdravstvenih efekata svake opcije bi prevagnulo ka zimskom računanju”, tvrdi Timo Partonen, profesor u finskom Nacionalnom institutu za zdravlje. “Više studija pokazuje da su svetlija jutra tokom godine bolja opcija. Isto tako, istraživanja koja su proučavala unutrašnje biološke časovnike imaju slične zaključke”, pojasnio je.
Stručnjaci iz Rusije su za to vreme zabeležili povećan broj jutarnjih saobraćajnih nesreća, više prijavljenog stresa kod ljudi, kao i generalno više zdravstvenih problema.
Ipak, ne slažu se baš svi sa ovim tvrdnjama. Jedno starije istraživanje naučnika sa Kembridž univerziteta pokazuje prednosti letnjeg računanja vremena. Naime, oni su primetili smanjen broj saobraćajnih nezgoda, kao i smanjenje potrošnje električne energije za 8 odsto.
Osim toga, letnje računanje vremena idu u prilog i razvoju turizma - zahvaljujući dužem dnevnom svetlu ljudi češće posećuju turističke atrakcije i restorane i to najčešće nakon radnog vremena.
Hendrik Volf s Univerzitetu podseća na istraživanja koja su pokazala da se tokom letnjeg računanja vremena povećaju i fizičke aktivnosti, poput rekreacije, što je bolje od sedećih aktivnosti kao što su igranje igrica i gledanje televizije.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem