PETNI TRN: BOLOVE UBLAŽAVA OBLOGA OD MEDA I SOLI

26.09.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 2935 | Autor: | 0

Jak bol u sredini pete, koji ne dopušta opterećenje na tom delu stopala, znak je da počneta sa vežbama, masažom i oblogamaBol koji se javlja u peti, najčešće nakon prvih koraka posle spavanja ili posle dugog sedenja, ukazuje na pojavu petnog trna. Ublažite tegobe oblogama od meda, soli i aspirina.

Petni trn, odnosno Calcar calcanei je izbočina na petnoj kosti. Za petni trn karakterističan je jak bol u sredini pete, koji ne dopušta opterećenje na tom delu stopala.

Simptomi petnog trna su najčešće trenutni gubitak osećaja u tom delu noge. Bol u peti prilikom hodanja pa čak i sedenja ili ležanja može dovesti do osećaja peckanja ili bockanja poput ubadanja iglicama. Takođe može doći i do prividne obamrlosti stopala ili cele noge.
Bolesnici se često žale da imaju osećaj kao da im je ekser zabijen u peti.

Terapija za lečenje petnog trna određuje se prema trenutnom stanju u kojem je pacijent. Cilj ove terapije je zaceljivanje oštećenih struktura, ublažavanje bolova, istezanje mekih struktura i jačanje mišića nogu. Pacijentima se preporučuje odmor, vežbe za stopala i upotreba lekova. Takođe preporučuje se nošenje posebno izrađenih ortopedskih uložaka.

Najčešća terapija kombinacija različitih postupaka kako bi se bol i upala smanjili.
Lečenje petnog trna obično traje nekoliko nedelja. Ipak, do potpunog povlačenja simptoma može proći i nekoliko meseci.

Ako se petni trn neadekvatno leči može doći do hronične promene tkiva i u težim slučajevima za lečenje je potrebna operacija.
Saveti za lečenje petnog trna:
- Pojačajte cirkulaciju i povećajte unos kalcijuma kako biste smanjili bol
- Koristite oblog od meda i soli
- Napravite tinkturu od aspirina

Oblog od meda i soli napravite tako da sastojke pomešate med i so u odnosu 1:1. U što debljem sloju namažite smesu na bolno mesto, prekrijte gazom, zalepite flasterom i umotajte najlonskom kesom. Preko toga obujte čarape i prespavajte. Ovaj oblog stavljate svako veče dok bol ne nestane.

Tinktura od aspirina: 10 tableta od 200 mg usitnite u prah, zatim prah zalijte sa 250 ml komovice ili sa 70%-nim medicinskim alkoholom. Ostavite da odstoji 1-2 dana. Svako veče stavite oblog tinkture na petu, umotajte vrećicom, obujte čarapu i prespavajte. Ujutro stopalo operite mlakom vodom, dobro obrišite i namažite što masnijom kremom.

Kada je potrebno potražiti pomoć lekara?
Ako niste sigurni u uzrok bola u peti obratite se lekaru. Lečenje boli u peti mora biti pravilno usmereno na specifičan uzrok problema.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem