CEGERI ČUVAJU OKOLINU, ALI SU ISTOVREMENO LEGLO BAKTERIJA

27.09.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 365 | Autor: | 0

Polovina torbi sadrži bakterije koje mogu izazvati infekciju urinarnog trakta, uha, oka, ali i gnojne apscese


Ako ste, kao svaki ekološki svestan građanin, odbacili kese i u prodavnicu nosite platneni ceger, obavezno pročitajte ovaj tekst!

Rezultati novog istraživanja Agencije za prehrambene proizvode Velike Britanije ukazuju na potrebu da o platnenim torbama koje nosite u prodavnicu posetite dodatnu pažnju.

Istraživači su, naime zabrinuti zbog količine bakterija i virusa koji se nalaze u torbama.

Slično istraživanje koje procenjuje bakterije u cegerima sproveli su istraživači Univerziteta Arizona i Univerziteta Loma Linda i otkrili su da gotovo sve torbe koje su nasumično izabrali od kupaca sadrže velike količine bakterija.

Gotovo polovina torbi koje su pregledali sadrži koliformne bakterije koje mogu izazvati infekciju urinarnog trakta, uha, oka, ali i gnojne apscese, a 12% je sadržalo ešerihiju koja može da izazove infekcije mokraćne bešike.

Istraživači su takođe proverili šta se događa sa mesom u platnenoj torbi ako je ostavljeno u automobilu tokom dva sata. Znamo da meso ne bi trebalo da stoji u kolima, ali ponekad se takve situacije jednostavno, dogode. Tada ga nikako ne ostavljajte u torbi jer će se broj bakterija ovom slučaju uvećati deset pzuta u roku od samo dva sata.

Rešenje je da redovno perete torbe: bilo da ručno ili mašinski, a eliminisaćete 99,9 posto bakterija. Takođe, hranu bi trebalo da razvrstati, i svežu nositi u jednoj, a trajne namirnice u drugoj torbi.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net