DIJETA BEZ GLADOVANJA

28.09.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 544 | Autor: | 0

Hrana sa visokim indeksom sitosti olakšava gubitak kilograma


Koncept S.I, odnosno (glikemijskog) indeksa sitosti, kreirala je dr Suzan Holt sa Univerziteta u Sidneju, klasifikuje namirnice na osnovu brzine kojom ispuštaju šećer u krv.
Glad je najveći problem svih onih koji su na redukcijskim dijetetskim programima, zbog toga su naučnici klasifikovali hranu prema tome koliko nas određene namirnice zasite.

Koncept SI, odnosno (glikemijskog) indeksa sitosti, kreirala je dr Suzan Holt sa Univerziteta u Sidneju. Indeks sitosti olakšava borbu protiv gojaznosti koja danas prima razmere pandemije.

Beli hleb ima indeks sitosti 100 tako da sva hrana koja je manje zasitna od hleba ima indeks manji od 100, a hrana koja je više zasitna od hleba ima indeks veći od 100.

Ako želimo da smršamo, trebalo da biramo hranu koja ima indeks sitosti viši od 100.

Zašto neka hrana ima viši, a neka niži indeks sitosti?

Biljna vlakna produžavaju osećaj sitosti jer usporavaju varenje hrane i deluju na receptore u sistemu za varenje koji šalju signal mozgu da prestanemo da jedemo.

Mnoga istraživanja dokazuju da su proteini jedni od najzasitnijih sastojaka hrane, zato i jeste logičan brz gubitak težine osoba na visokoproteinskim dijetama.

Naučnici iz Francuske nedavno su otkrili da se tokom varenja proteina u tankom crevu proizvodi glukoza koja šalje signal mozgu da usporimo ili prestanemo da jedemo.

Jabuke, grejpfrut i grožđe sadrže puno vode te, zbog njene količine, šalju signal sitosti, ali njihov efekt je nešto kraći. Za razliku od ostale hrane koja ima visok SI faktor, ovo voće ne sadrži masti te se brzo vari, tako da ubrzo nakon što smo ga konzumirali osetimo glad. Stoga se ovo voće uvek preporučuje u kombinaciji sa bademima ili pirinčanim krekerima.

SI faktor zavisi i od toga koliko neka hrana zauzima mesta u našem sistemu za varenje. Tako kokice, koje imaju samo 55 kalorija (manja činija), zauzimaju mnogo mesta pa nas brzo zasite.

Sastav hrane koju jedemo utiče na sitost tako da nas sočivo i pasulj čine sitim zbog fitata koji usporavaju apsorpciju nutrijenata – što je sporije varenje, duže ćemo kasnije biti gladni.

Brzina žvakanja utiče na sitost. Ako žvaćemo sporije, dajemo enzimima za varenje više vremena da pošalju poruku mozgu da smo siti. Sporijim žvakanjem možemo prevenirati prevelik unos kalorija.

Težina hrane u direktnoj je vezi sa osećajem sitosti – 200 g kuvanoga pasulja ima istu kalorijsku vrednost kao i 60 g gumenih bombona. Zbog toga možemo pojesti mnogo više pasulja, a da pri tom unesemo manje kalorija i budemo više siti nego kada pojedemo bombone.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem